Svijet

Upozorenje za dio Evrope: Nivo radijacije povišen

Upozorenje za dio Evrope: Nivo radijacije povišen
Foto: Pixabay/Ilustracija | Upozorenje za dio Evrope: Nivo radijacije povišen

BERLIN - Na sjeveru Evrope zabilježen je blago povećan nivo radijacije koji ne predstavlja opasnost po okolinu i zdravlje ljudi.

Uzrok ove pojave još nije poznat, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi je u jučerašnjem saopštenju naveo da je nivo radijacije u sjevernoj Evropi veoma nizak i da ne predstavlja rizik po zdravlje ljudi i životnu sredinu, prenosi AP.

Agencija je juče od evropskih država zatražila da pruže relevantne informacije u vezi s ovom pojavom, a 29 zemalja je prijavilo da se na njihovoj teritoriji nije dogodilo ništa što bi moglo da bude uzrok povećanja nivoa radijacije na sjeveru kontinenta.

Slični nalazi došli su od još nekoliko država van Evrope, dok se Rusija ne nalazi na listi zemalja koje su podnijele izvještaj IAEA u vezi s ovom situacijom.

Nacionalni institut za javno zdravlje i životnu sredinu u Holandiji u petak je saopštio da bi povećanje nivoa radijacije u sjevernoj Evropi moglo da bude uzrokovano oštećenjem gorivnog elementa u nuklearnoj elektrani u Rusiji.

Međutim, nadležni organi u Rusiji su istakli da u dvije nuklearne elektrane koje se nalaze na sjeverozapadu zemlje nisu primijećeni nikakvi problemi.

Grosi je izjavio da očekuje da će se još zemalja odazvati pozivu IAEA i dostaviti relevatne informacije, kao i da će agencija nastaviti da obavještava javnost u vezi sa daljim razvojem situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije