Svijet

Pratite nas na Google news

Usaglašene odbrambene mjere protiv Moskve

Usaglašene odbrambene mjere protiv Moskve
Foto: Anadolija | Usaglašene odbrambene mjere protiv Moskve
Srna

BRISEL - Ministri odbrane članica NATO-a saglasili su se u vezi s preduzimanjem "odbrambenih mjera" protiv navodnog kršenja Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF) koje čini Rusija, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je drugog dana sastanka ministara odbrane članica Alijanse u Briselu rekao da je NATO "ujedinjen protiv ruskog kršenja sporazuma".

Stoltenberg je naglasio da NATO nema namjeru da "kopira Rusiju" razmještanjem kopnenih projektila u Evropi jer bi nova trka u naoružanju bila opasna i skupa, javila je Anadolija.

Predsjednik SAD Donald Tramp saopštio je u oktobru 2018. godine da će SAD istupiti iz sporazuma, koji je potpisan 1987, godine, a predsjednik Rusije Vladimir Putin je 3. jula 2019. godine potpisao zakon kojim se suspenduju obaveze Moskve u okviru istog akta.

Stoltenberg je istakao da Alijansa želi da razvija samo konvencionalne kapacitete i odbrambene sisteme u vazduhu, kao i da uspostavi efikasan režim kontrole naoružanja.

Zvaničnici su razgovarali i o privrženosti saveznika poštenoj podjeli finansijskog tereta kada se radi o trošenju na vojsku.

"Vidjeli smo povećanje trošenja na vojsku bez presedana. Do 2024. godine biće potrošeno 400 milijardi dolara", dodao je Stoltenberg.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije