Svijet

Pratite nas na Google news

Utopilo se 58 migranata blizu Mauritanije

Utopilo se 58 migranata blizu Mauritanije
Foto: Ilustracija | Utopilo se 58 migranata blizu Mauritanije
Srna

DAKAR - Najmanje 58 migranata utopilo se kada je u vodama Atlantskog okeana blizu Mauritanije potonuo brod sa oko 150 ljudi, saopštile su vlasti ove zemlje.

Mnogi su uspjeli da doplivaju do obale po nemirnoj okeanskoj vodi i zbrinuti su u Mauritaniji, ali je ovo, ipak, jedna od najvećih migrantskih tragedija ove godine.

Brod je isplovio iz Gambije prije sedam dana prema Kanarskim ostrvima, a među putnicima je bilo žena i djece. Plovilo je pokušalo da priđe obali Mauritanije da bi dopunilo gorivo i zalihe hrane, izjavila je Laura Lungaroti, šef misije UN za migracije u ovoj afričkoj zemlji.

"Mnogi su se utopili. Oni koji su preživjeli plivali su do obale Mauritanije, blizu grada Nuadibu. Vlasti Mauritanije veoma efikasno koordinišu akciju sa agencijama koje su ovdje prisutne", rekla je Lungarotijeva agenciji AP.

Najmanje 83 osobe doplivale su do obale, a nepoznat broj povrijeđenih prebačen je u lokalnu bolnicu.

U ovom trenutku nije poznato da li ima nestalih.

Vlasti Gambije za sada nisu komentarisale ovaj događaj. Desetine hiljada ljudi krenule su iz ove zemlje prema Evropi tokom prethodnih nekoliko godina.

U Evropu je od 2014. do 2018. godine stiglo više od 35.000 državljana Gambije, navodi se u podacima agencije UN za migracije. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije