Svijet

Pratite nas na Google news

Užasavajuće povrede indijskih vojnika poginulih u Himalajima

Užasavajuće povrede indijskih vojnika poginulih u Himalajima
Foto: Tanjug/AP | Užasavajuće povrede indijskih vojnika poginulih u Himalajima
Tanjug

NJU DELHI - Indijski vojnici koji su poginuli u bliskoj borbi tokom prošlomjesečnog sukoba s pripadnicima kineske armije na indijsko-kineskoj granici u dolini rijeke Galvan u zapadnim Himalajima bili su brojčano nadjačani, a mnogi su stradali od užasavajućih povreda nanesenih hladnim oružjem, navodi Rojters, prenoseći tvrdnje više izvora u Indiji.

Pozivajući se na riječi pripadnika oružanih snaga Indije koji je učestovao u sukobu, otac jednog poginulog indijskog vojnika izjavio je da je, tokom borbe koja se odvijala noću, njegovom sinu prerezano grlo metalnim ekserima koji su se nalazili na vrhu nekog hladnog oružja.

Drugi svjedoci su ukazali na to da je jedan broj indijskih vojnika život izgubio poslije pada sa strmih grebena u hladne vode rijeke Galvan.

U šestočasovnom sukobu, koji se dogodio 15. juna, stradalo je 20 indijskih vojnika, a zbog odredaba jednog sporazuma iz 1996. godine, nijedna od strana nije koristila vatreno oružje.

Ipak, prošlomjesečni konflikt odnio je najveći broj ljudskih života otkako je 1967. godine između dvije zemlje izbio spor oko granice.

Smrtonosne povrede koje je zadobio jedan broj indijskih vojnika bile su užasavajuće, na šta ukazuju i smrtovnice koje su uručene porodicama nekih od njih, a u koje je uvid imao Rojters.

Prema tim dokumentima, trojica poginulih imala su presječene vratne arterije, dok su dvojica drugih zadobila povrede glave nanesene oštrim ili šiljatim predmetima, a sva petorica su na čelu i vratu imala vidljive tragove povreda.

Nadležna vojna bolnica i Ministarstvo odbrane nisu bili voljni da daju komentar o uzrocima njihove smrti i detaljima pograničnog sukoba, ali je neimenovani predstavnik indijskih vlasti izjavio da su se učesnici borili čime god su mogli - palicama, štapovima, ili čak golim rukama.

Po riječima tog zvaničnika, tijela jednog broja stradalih narednog jutra su izvučena iz rijeke, a kod nekih uzrok smrti je bila hipotermija.

Kako navodi Rojters, Peking je odbacio tvrdnje iz Nju Delhija da je kineska armija izgubila 40 vojnika, a dvije strane se međusobno optužuju za sukob.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije