Svijet

Uzgajali marihuanu u vilama: Pali državljani Srbije, zaplijenjene tone droge

Uzgajali marihuanu u vilama: Pali državljani Srbije, zaplijenjene tone droge
Foto: MUP Srbije / Ilustracija | Uzgajali marihuanu u vilama: Pali državljani Srbije, zaplijenjene tone droge

Čak dvije tone marihuane i 30.000 biljaka kanabisa zaplijenjeno je u različitim dijelovima provincije Valensije, a u ogromnoj akciji hapšenja kriminalne grupe "palo" je 137 državljana Srbije i Litvanije.

Kako prenose lokalni mediji, ogroman broj ljudi uhapšen je u čak 60 policijskih operacija sprovedenih u posljednja četiri mjeseca protiv ove organizovane kriminalne grupe koja se bavila proizvodnjom i prodajom droge.

Španski istražioci pronašli su čak 48 plantaža kanabisa širom provincije, a da situacija bude još nevjerovatnija, plantaže su bile smještene u baštama luksuznih vila, industrijskih skladišta, magacina i privatnih kuća.

Jedinice za borbu protiv droge i organizovanog kriminala, kao i različitih lokalnih i okružnih policijskih stanica, omogućila je lociranje 48 plantaža u različitim dijelovima provincije Valensija.

Plantaže su se nalazile kako na otvorenom, tako i na zatvorenom. Korišćene su brvnare, na najudaljenijim mjestima za sadnju marihuane. Među 60 policijskih operacija, istražioci su primijetili širenje upotrebe koliba za uzgoj marihuane, opremljenih velikim podrumima preuređenim u "fabrike" marihuane.

Pored skoro 2.000 kilograma marihuane, policija je na ovim lokacijama pronašla i hašiš, kokain, MDMA, kao i vatreno oružja, gotovinu i brza vozila. Takođe je zaplijenjen veliki broj uređaja koji se koriste za uzgajanje ove opojne supstance, kao što su lampe, ventilatori, usisavači klima uređaja, transformatori, đubriva ili sistemi za navodnjavanje..

Od ukupne količine zaplijenjene droge čak 6.200 biljaka marihuane i 70 kilograma osušenih pupoljaka zaplijenjeno je u različitim luksuznim vilama smještenim u provincijama Valensija i Kastelon.

Ova kriminalna organizacije uzgajala je i trgovale marihuanom u velikim razmjerama.

Domišljati narko bosovi za "sigurne fabrike marihuane" namjerno su birali luskuzne vile i za njih plaćali ogromne mesečne zakupnine kako ne bi izazivali sumnju, ali i da bi imali veću sigurnost i zaštićenost od tuđih pogleda.

U jednoj od vila plantaža je bila toliko dobro sakrivena da se u nju ulazilo iza namještaja u dnevnoj sobi. Tu se nalazio otvor kroz koji se spuštao u dio vile ispod zemlje a u kojoj se krila fabrika marihuane.

Policajci su, da bi očistili plantažu, morali da izbuše rupu kroz zid na dnu kuće.

Agenti su locirali još jednu vilu koja je, iako se nalazila u izolovanom dijelu grada, imala velike mjere bezbjednosti, kamere za video nadzor ili 24-časovno obezbjeđenje i koja je zbog usvojenih mjera bezbjednosti bila veoma složena, što je otežavalo nadzor u svakom trenutku.

Jedna od koliba je takođe imala jake mjere obezbjeđenja i upravo to je policiji odalo šta se u njoj krije.

Jedna od lokacija na kojoj se proizvodila droga bila je u blizini jaslica i dvije škole u ulici u kojoj je konstantno bio veliki promet ljudi.

U različitim operacijama koje su sprovedene, istraživači su primijetili veliku podjelu proizvodnje ove opojne supstance, locirajući se iz područja sa početnim biljkama u periodu klijanja i do jednog metra devedeset centimetara, kao i kod ostalih u fazi vegetativnog rasta sa veliki broj pupoljaka od cvjetova. Na taj način je zagarantovana trajna žetva za naknadnu prodaju na tržištu.

Grupe su imale sofisticiranu opremu za obavljanje "uzgoja" marihuane u zatvorenom. Svi objekti su imali sofisticiranu opremu za "kultivaciju" marihuane u zatvorenom, instalirajući transformatore i sisteme osvjetljenja koji su na taj način favorizovali rast biljaka i tako uspjeli da održe odgovarajuću temperaturu kako bi se postigao veći prinos.

(Blic.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije