Svijet

Uživo prenose gradnju: Da li će bolnica u Kini nići za nekoliko dana

Uživo prenose gradnju: Da li će bolnica u Kini nići za nekoliko dana
Foto: Tanjug/AP | Uživo prenose gradnju: Da li će bolnica u Kini nići za nekoliko dana
N.N.

U gradu Vuhanu u Kini u kojem je navodno izbila epidemija koronavirusa ubrzano niču dvije bolnice za tretman zaraženih. Rokovi su pet do deset dana i dvije nedjelje.

Izgradnja bolnice od 1.300 kreveta trebalo bi da bude završena za pola mjeseca, prema pisanju Reutersa. Sa kineskih gradilišta stižu i ubrzani snimci izgradnje privremene bolnice koja je počela da se gradi u petak i zadat je rok 3. februar.

Kamioni, bageri i radnici vrve na nikad življem gradilištu, toliko dinamičnom da je zavrijedjelo i uživo prenose na nacionalnoj televiziji i fotografe koji ne samo svakog dana, već i iz sata u sat prate mašine i ljude koji prelijeću po temeljima hitnog projekta.

Rad teče danonoćno.

Vlasti su, prenosi Dejli mejl, uposlile četiri građevinske firme da bi završile centar s hiljadu kreveta, za koji se očekuje da primi prve pacijente 3. februara.

Neimari grade po uzoru na medicinski centar koji je izgrađen u Pekingu za sedam dana zbog virusa SARS 2003. godine.

Gradnja je nastavljena 26. januara u Vuhanu, opisuje agencija Geti zabilježene fotografije, i nastavlja: Očekuje se da bolnica Vuhan Leišenšan bude završena 5. februara, s kapacitetom od 1.300 kreveta. Ovo je druga privremena bolnica nakon bolnice Liešen Šan. U Vuhanu će izgraditi dvije specijalne bolnice u desetak dana. One treba da mogu da prime više od 2.000 pacijenata inficiranih koronavirusom.

Očekuje se da će konstrukcija koja je započeta u subotu, prema agenciji Singhua, imati 1.500 kreveta, a 2.000 medicinskih radnika će liječiti pacijente.

Nazivi obje bolnice inspirisani su kineskom mitologijom. Prvi objekat nosiće ime po bogu vatre jer vatra može da se suprotstavi zlatu, jednom od pet elemenata u kineskoj medicini koji predstavlja pluća, s obzirom na to da koronavirus pretežno napada respiratorni sistem. Druga će nositi ime po bogu grmljavine jer Kinezi vjeruju da on kažnjava zlog boga.

Uz ove dvije bolnice grade se još dvije, u Džengdžou i Huangangu.

U Džengdžou su temelje postavili juče i očekuje se da će bolnica biti gotova od tog trenutka u roku od 10 dana.

Obična bolnica u Huanggangu će biti prenamijenjena u bolnicu za koronavirus i to će biti završeno za dva dana.

(B92.net)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije