Svijet

Uznemirujući snimci iz Grčke: Migrant upucan u vrat, suzavac bačen na djecu?

Uznemirujući snimci iz Grčke: Migrant upucan u vrat, suzavac bačen na djecu?
Foto: Tanjug/AP | Uznemirujući snimci iz Grčke: Migrant upucan u vrat, suzavac bačen na djecu?

Situacija na granici između Grčke i Turske iz časa u čas sve je napetija, a turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan upozorio je da će "milioni" migranata i izbjeglica uskoro krenuti ka Evropi.

Na društvenim mrežama kruže i uznemirujući snimci koji su navodno nastali na granici dvije zemlje. Na jednom od njih, prema riječima novinara koji ga je objavio, vidi se ubijeni sirijski izbjeglica.

Mugira Al Šarif, reporter BBC-ja, na svom Twitter nalogu objavio je uznemirujući snimak, na kojem je, kako kako tvrdi, sirijski migrant kojeg je upucao grčki policajac.

"Sirijski migrant Ahmed Abu Emad iz Alepa ubijen je danas od strane grčkih graničnih policajaca dok je pokušavao ući u Grčku zajedno sa stotinama drugih migranata. Pogođen je u vrat u 9.07 nedaleko od Ipsale. Njegovo tijelo vraćeno je u Tursku", napisao je Al Šarif.

Uznemirujući snimak, koji mi nećemo prenijeti na našem sajtu zbog potresnih prizora, objavljen je na Twitteru.

Autentičnost snimka još uvijek nije potvrđena, a preuzeli su je brojni drugi novinari.

Reuters je ranije danas objavio da je migrant iz Sirije, koji je pokušao da pređe iz Turske u Grčku, preminuo od povreda zadobijenih prilikom intervencije grčkih bezbjednosnih snaga koje sprečavaju migrante da pređu granicu.

Međutim, ubrzo se oglasila i grčka vlast, koja je ovu informaciju nazvala "lažnom viješću".

"Video koji pokazuje smrt na grčko-turskoj granici je lažna vijest. Pozivamo sve da budu oprezni prilikom izvještavanja o vijestima koje podstiču tursku propagandu", tvitnuo je portparol vlade Stelios Petsas.

Još jedan uznemirujući snimak, navodno nastao na granici Turske i Grčke, objavila je i arapska novinarka Al-Aan TV-a. Ona tvrdi da je grčka policija bacila suzavac na migrante, među kojima je bilo i djece.

"Djeca su se zamalo ugušila od suzavca koji je na migrante bacila grčka policija na granici", napisala je ona u tvitu.

Ona je objavila i fotografiju mladića Ahmeda Abu Emada (22), (pravo ime Muhamed alArab), koji je navodno ubijen na granici. Prema njenim riječima, on je ubijen gumenim metkom, a njegovo tijelo navodno se još uvijek nalazi u blizini granice.

"Njegova porodica se nalazi u bolnici u Istanbulu i čeka da stigne njegovo tijelo. Muhamed nije bio oženjen, a posljednjih pet godina radio je u fabrici cipela u Istanbulu", napisala je novinarka.

Prema njenim riječima, Sirijac je prije pet godina pobegao iz Alepa zbog rata, a u Istanbulu je radio u fabrici cipela.

"Kako mi je rekla njegova porodica, nije bio ekonomski zadovoljan u Istanbulu. Želio je da se preseli u Evropu i počne ispočetka. Prošle noći je napustio Istanbul, ubijen je ovog jutra", napisala je novinarka.

Na još jednom snimku koji je objavila obalska straža Grčke vidi se kako turska obalska straža sa migrantima ulazi u Grčke vode. Snimak se pojavio nakon što su neke izbjeglice rekle da su ih turski zvaničnici dovezli do granice sa Grčkom.

Der Lajen: Puštanje izbjeglica u Evropu nedopustivo

Predsjednica Evorpske komisije Ursula fon der Lajen izrazila je danas saosjećanje sa Turskom zbog sukoba u Siriji, ali je rekla da je nedopustivo da Ankara pusti izbjeglice i migranate da sa njene teritorije pređu u Evropu.

"Priznajem da je Turska u teškoj situaciji što se tiče izbjeglica i migranata. Ali ono što sada vidimo ne može biti odgovor ili rješenje", rekla je ona na konferenciji za novinare, prenio je Reuters.

Der Lajenova će posjetiti grčko-tursku granicu sutra, dok bi Bojko Borisov, premijer Bugarske, koja se, takođe, graniči sa Turskom, trebalo kasnije danas da se sastane sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom u Ankari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije