Svijet

Vanredno stanje u Italiji zbog najveće suše u prethodnih 70 godina

Vanredno stanje u Italiji zbog najveće suše u prethodnih 70 godina
Foto: Pixabay/Ilustracija | Vanredno stanje u Italiji zbog najveće suše u prethodnih 70 godina

RIM - Italija je proglasila danas vanredno stanje u oblastima oko rijeke Po, odnosno na trećini poljoprivrednih površina, zbog najveće suše u prethodnih 70 godina.

Vladin ukaz omogućava vlastima da skrate procedure i momentalno stupe u akciju gdje je to potrebno, na primjer da bi se uvela mjera štednje vode za domaćinstva i firme.

Po je sa 650 kilometara toka najduža rijeka u Italiji i prolazi kroz bogati sjeverni dio zemlje. Dijelovi vodenog toka su potpuno presušili, a poljoprivrednici kažu da je protok toliko slab da morska voda počinje da prodire u kopno i uništava usjeve.

Vlada je saopštila da će vanredne mjere pokriti i ostrva koja se graniče sa rijekom Po, kao i vodene basene u istočnim Alpama.

Vanredno stanje proglašeno je u pet sjevernih regiona, a za početak je izdvojeno 36,5 miliona evra pomoći zbog nestašice vode.

Vlada navodi da bi dodatne mjere mogle biti preduzete u budućnosti zbog suše koja sve više utiče i na centralnu Italiju nakon ekstremno suve zime i proljeća, poslije kojih je stiglo veoma toplo rano ljeto. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije