Svijet

Varheli: Skoplje i Tirana će sprovesti reforme

Varheli: Skoplje i Tirana će sprovesti reforme
Foto: Tanjug/AP | Varheli: Skoplje i Tirana će sprovesti reforme

BRISEL - Sjeverna Makedonija i Albanija mogu da sprovedu reforme potrebne za pridruživanje EU, izjavio je evropski komesar za proširenje Oliver Varheli.

On je rekao da je "veoma ohrabren" nakon posjete Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

"Ne odustaju od reformi i vidjećete da će uspjeti. Ukoliko to učine, budite uvjereni da će uslijediti otvaranje pregovora", istakao je Varheli na sastanku grupe stručnjaka u Briselu.

Rojters podsjeća da će, ukoliko se odobri nastavak pregovora, biti pripremljen teren za samit lidera EU sa predstavnicima svih zemalja zapadnog Balkana koje su kandidati za članstvo u Uniji, koji će se u maju održati u Zagrebu.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron, koji je blokirao otvaranje pregovora sa Skopljem i Tiranom u oktobru, izjavio je tokom vikenda da ima volju da dozvoli početak pregovora o članstvu ukoliko Evropska komisija sljedećeg mjeseca pozitivno ocijeni Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

Komentari Makrona tokom Konferencije o bezbjednosti u Minhenu u subotu, 15. februara, vjerovatno će uvjeriti druge evropske lidere da Francuska i dalje podržava proširenje EU na nove članice.

Makron je u oktobru odbio da odobri početak pregovora, tvrdeći da proces primanja novih članica mora da se promijeni.

Komisija je ovog mjeseca predložila reforme procesa pristupanja EU, u skladu sa prijedlozima koje je Francuska iznijela u novembru.

Neimenovane diplomate iz EU izjavile su za Rojters da se očekuje da Danska i Holandija, koje su podržale Francusku, prestanu da se protive početku pregovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije