Svijet

Varhelji: Proširenje na zapadni Balkan ostaje cilj Unije

Varhelji: Proširenje na zapadni Balkan ostaje cilj Unije
Foto: N.N. | Varhelji: Proširenje na zapadni Balkan ostaje cilj Unije

BRISEL - Cilj EU ostaje proširenje na Srbiju, BiH, samoproglašeno Kosovo, Crnu Goru, Albaniju i Sjevernu Makedoniju, izjavio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Predstavljajući novu metodologiju prihvatanja novih članica EU, koju je zahtijevala Francuska, Varhelji je rekao da je proširenje Unije geostrateško, aludirajući na stav bloka da se ne može zaustaviti pad globalnog uticaja bez stabilnosti na Balkanu.

On je rekao da je Evropska komisija usvojila prijedlog prepravljene metodologije, čiji je cilj da se pregovori o pristupanju EU učine kredibilnijim, dinamičnijim i predvidljivim, s jačim političkim upravljanjem.

"Kredibilitet za proces pristupanja za zapadni Balkan i EU mora da počiva na čvrstom međusobnom povjerenju. Usredsrijeđenost na fundamentalne reforme biće ojačana, a Unija mora da ispuni obećanja kada kandidati ispune uslove", istakao je Varhelji.

Varhelji je naglasio da se treba više angažovati sa zapadnim Balkanom na svim nivoima, uključujući kroz redovne samite, i da EU želi da više uključi zemlje članice u praćenje i razmatranje procesa.

Evropski komesar najavio je raspoređivanje pregovaračkih poglavlja u šest tematskih grupa, od kojih će centralnu ulogu imati grupa o osnovama, koja će biti prva otvorena, a posljednja zatvorena.

On je napomenuo da bi rok za otvaranje grupa i zatvaranje poglavlja trebalo da bude ograničen, uz trajanje do godinu dana.

Varhelji je naglasio i značaj predvidljivosti, jasnijeg definisanja uslova i toga kakav će biti pozitivan uticaj u slučaju napretka, a kakve negativne posljedice bez napredovanja u pregovorima.

"Napredak je brži uz brže reforme. Korektivne mjere mogu biti preduzete ukoliko dođe do stagniranja ili nazadovanja", dodao je Varhelji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije