Svijet

Vatikan i Kina pred istorijskim sporazumom o biskupima

Vatikan i Kina pred istorijskim sporazumom o biskupima
Foto: N.N. | Vatikan i Kina pred istorijskim sporazumom o biskupima

VATIKAN - Okvirni sporazum između Vatikana i Kine o imenovanju biskupa je spreman i mogao bi da bude potpisan za nekoliko mjeseci, što bi bio istorijski pomak u njihovim odnosima, javlja Rojters pozivajući se na visoko pozicionirani izvor iz Vatikana.

Kako navodi taj izvor, čak i djelimično rješavanje komplikovanog pitanja o tome ko može da imenuje biskupe moglo bi da otvori put za obnavljanje diplomatskih odnosa gotovo 70 godina nakon što su oni prekinuti kada su komunisti preuzeli vlast u Kini.

Uspostavljanje odnosa u potpunosti bi dalo Katoličkoj crkvi pravni okvir da brine o svih 12 miliona pripadnika rimokatoličke vjeroispovesti, koliko se procjenjuje da ih ima u Kini, i krene da se fokusira na rast broja rimokatolika u zemlji, u kojoj već raste broj protestanata, navodi britanska agencija.

Kako objašnjavaju, rimokatolici u Kini su podijeljeni između onih u "podzemnim zajednicama", koji priznaju papu, i onih koji pripadaju Katoličkoj patriotskoj asocijaciji pod kontrolom kineske države, gdje biskupe imenuje vlada u saradnji sa lokalnim crkvenim zajednicama.

Prema zvaničnom sporazumu, Vatikan će imati važnu ulogu u pregovorima o imenovanju budućih biskupa, rekao je neimenovani izvor za Rojters.

"Nije sjajan sporazum, ali ne znamo kakva će situacija biti za 10 ili 20 godina. Moglo bi čak da bude gore", rekao je izvor britanske agencije u četvrtak.

Posle toga, kako je dodao, "i dalje ćemo biti poput ptice u kavezu, ali će kavez biti veći".

Izvor Rojtersa je odbacio nedavne optužbe jednog visoko pozicioniranog kardinala da je Vatikan spreman da "proda crkvu", kao i nagoveštaje medija da papa Franja nije upoznat sa pregorima sa Kinom.

Naime, karidnal Džozef Zen (86), bivši biskup Hong Konga, kritikovao je Katoličku crkvu na Fejsbuku, gdje je naveo da misli da Vatikan "prodaje" Katoličku crkvu u Kini.

Zen, koji je često kritikovao pokušaj Vatikana da se približi Pekingu, nagovjestio je da diplomate Vatikana, koje rade na terenu, "drže papu u mraku" ili čak rade protiv njegovih želja.

Izvor Rojtersa navodi da je papa pratio kineski dosije veoma pažljivo i da je podržao ponudu datu dvojici kineskih biskupa, odanih Vatikanu, prema kojoj bi oni došli na drugačije pozicije u svojim eparhijama kako bi se olakšao sporazum sa biskupima koje podržava kineska vlada.

Rojters navodi da je pronađeno rješenje za pet od sedam "veoma kompleksnih situacija" u vezi sa "nelegitimnim biskupima", onima koje podržava vlada.

Oni su tražili pomilovanje od papa Franje, kao i da budu smatrani legitimnim u očima Katoličke crkve.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova navelo je u današnjem saopštenju za Rojters da je Kina oduvek bila iskrena u naporima da se poboljšaju odnosi Kine i Vatikana.

"Spremni smo da, u skladu sa relevantnim principima, nastavimo da se angažujemo u konstruktivnom dijalogu sa stranom iz Vatikana i guramo ka poboljšanju bilateralnih odnosa", poručuje se u saopštenju.

U decembru prošle godine, uz podršku pape, delegacija Vatikana otputovala je u Kinu kako bi dala ponudu u vezi sa dvojicom biskupa koje priznaje Vatikan.

Jedan od njih, 87-ogodišnji prelat, povukao bi se kako bi otvorio prostor za biskupa, a prema tom scenariju, vlada bi zvanično priznala prelata kojeg podržava Vatikan kao "biskupa emeritusa".

Drugi biskup kojeg priznaje Vatikan bi postao pomoćnik onoga kojeg je imenovala vlada, te iako bi imao manju ulogu, vlada bi mu odobrila zvanično priznanje u okviru sporazuma.

Prema riječima izvora Rojtersa, oba prelata koje podržava Vatikan priznala su da će se žrtvovati "za veće dobro crkve".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije