Svijet

Vatikan priručnikom utiče na biskupe da prijavljuju pedofiliju

Vatikan priručnikom utiče na biskupe da prijavljuju pedofiliju
Foto: pixabay.com | Vatikan priručnikom utiče na biskupe da prijavljuju pedofiliju

RIM - Vatikan je danas poručio biskupima širom svijeta da treba da prijave slučajeve seksualnih zločina sveštenstva policiji, čak i kada nisu zakonski obavezani, u naporima da primora crkvene vođe da zaštite maloljetnike od sveštenika predatora.

Vatikan je izdao dugo očekivani priručnik za biskupe i nadređene vjerske starješine o sprovođenju internih istraga o navodima o sveštenicima koji siluju i maltretiraju maloljetnike i ranjive odrasle osobe.

Iako su u Vatikanu na snazi već dvije decenije detaljne kanonske norme, neki biskupi i dalje ignorišu zakone koji odbacuju navode žrtava da bi zaštitili svoje sveštenike, prenio je AP.

Mada priručnik nema snagu novog zakona, on prevazilazi trenutnu vatikansku politiku o saradnji sa agencijama za sprovođenje zakona, tužiocima i policijom.

Ta politika zahtijeva od biskupa i nadređenih vjerskih starešina da prijavljuju navode o seksualnim zločinima sa maloljetnicima samo tamo gdje to nalažu lokalni zakoni.

U priručniku piše: "Čak i u slučajevima kada nema izričite zakonske obaveze da to učine, crkvene vlasti bi trebalo da podnesu izvještaj nadležnim civilnim organima, ako se to smatra neophodnim da bi zaštitile osobu ili ostale maloljetnike od dalje opasnosti činjenja krivičnog djela".

Priručnik, objavljen na šest jezika, uskraćuje biskupima i nadređenim vjerskim starješinama da se drže izgovora da ne sprovode preliminarne istrage o optuženim sveštenicima ili sarađuju sa policijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije