Svijet

Vatikanski magazin: Opatice tretirane kao sluškinje

Vatikanski magazin: Opatice tretirane kao sluškinje
Foto: N.N. | Vatikanski magazin: Opatice tretirane kao sluškinje

VATIKAN - Vatikanski magazin "Ženski crkveni svet" (Women Church World) osudio je danas način na koji kardinali i biskupi tretiraju časne sestre, navodeći da se prema njima često odnose kao prema sluškinjama, koje im čiste i kuvaju bez nadoknade.

U martovskom broju magazina, koji izlazi kao izdanje vatikanskog dnevnika "L'Osservatore Romano", navodi se da neke od njih služe u kućama kardinala i biskupa, dok neke opatice rade u kuhinjama crkvenih institucija, prenosi AP.

"Neke od njih služeći crkvene zvaničnike, ustaju ranije kako bi spremile doručak, a idu na spavanje nakon što je večera poslužena, kuća očišćena, a veš opran i ispeglan", piše u tekstu.

Časna sestra, koja je u magazinu predstavljena kao sestra Meri, opisuje kako opatice služe sveštenike, koji ih rijetko pozivaju da sjednu za sto koji opslužuju.

Sestra Paula rekla je da smatra da iza svega toga stoji ideja da su žene manje vrijedne od muškaraca i da sveštenici predstavljaju sve u crkvi a da časne sestre ne vrijede ništa.

"Do sada niko nije imao hrabrosti da osudi te stvari. Unutar crkve žene su eksploatisane", izjavila je urednica magazina Luceta Skarafja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije