Svijet

Veće plate ključ za oporavak

Veće plate ključ za oporavak
Foto: N.N. | Veće plate ključ za oporavak

Vlada Republike Srpske, gotovo je izvjesno, odlučiće da neoporezivi dio plate umjesto sadašnjih 500 bude 1.000 KM, što bi trebalo da dovede do toga da radnicima u Republici Srpskoj, nebitno gdje rade, plata bude povećana za određeni iznos.

U prosjeku to je tridesetak KM, što svakako nije dovoljno, ali je značajno jer je jedini put za izlazak iz ekonomske krize prouzrokovane virusom korona veća potrošnja stanovništva. Sve ostalo je priča za malu djecu.

Uostalom, ne treba biti previše pametan, treba samo prepisati iz svijeta i okruženja šta se dešava i uklopiti u svoje mogućnosti. Nije Srbija iz nečijeh hira i sasvim slučajno narodu podijelila po 100 evra prošle godine, a kada su vidjeli da to daje rezultat, najavili su novu istu mjeru tako da će svi punoljetni građani u ovoj godini dobiti 60 evra, a penzioneri dodatnih 50 evra. Zašto penzionerima više? Zato što će sve i evro potrošiti, pogurati potrošnju i na kraju krajeva i kompletnu ekonomiju.

Mjera povećanja neoporezivog dijela plate na 1.000 KM je dobra, ali ne treba i ne smije biti jedina, ukoliko želimo naprijed.

U ovom trenutku ključno pitanje ekonomije i politike u Republici Srpskoj treba da bude upravo dizanje plata radnicima. Nije lako, pogotovo ne jeftino, ali je neophodno i sve što se radi treba da bude podređeno tom cilju, odnosno višim platama kako bi se izašlo iz ovog potrošačkog pesimizma, koji može biti poguban po ekonomiju, ali i Republiku Srpsku.

Takođe, uz sve mjere Vlade treba obezbjediti mehanizam da svaka mjera na kraju završi u džepovima radnika, po mogućnosti i penzionera, a poslovnoj zajdnici i privrednicima svakako nema bolje pomoći od povećanja potrošnje i proizvodnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije