Svijet

Većina Hrvata vjeruje u Boga, seks prije braka ne smatra grijehom

Većina Hrvata vjeruje u Boga, seks prije braka ne smatra grijehom
Foto: Brian Merrill/Pixabay/Ilustracija | Većina Hrvata vjeruje u Boga, seks prije braka ne smatra grijehom

ZAGREB - Većina Hrvata vjeruje u Boga, seks prije braka ne smatra grijehom, a kontracepciju prihvata, pokazali su rezultati istraživanja o tome kakva je duhovna slika nacije, koje je za hrvatski RTL provela agencija Promocija Plus.

Uprkos tome što prema dostupnim podacima popisa stanovništva oko 90 posto populacije u Hrvatskoj pripada nekoj vjeroispovijesti, prema ovom istraživanju u Boga vjeruje 69 posto ispitanika.

Kako se navodi, čvrstih vjernika je 17 posto, 21 posto građana smatra da su religiozni, a najviše je onih koji vjeruju u Boga, ali ne i u sva religijska pravila (30 posto). Oni koji nisu religiozni najčešće se izjašnjavaju kao ateisti (6,6 posto), da su ravnodušni prema religiji (6,5 posto) i duhovnosti, agnostika je 3,3 posto, a nesigurnih je 45 odsto.

Iako gotovo dvije trećine ispitanika vjeruje u Boga, na vjerske obrede (na nedjeljnoj bazi) ide tek 11 posto, a svakog dana 1,2 posto. Onih koji praktikuju vjerske praznike je nešto više - takav je svaki peti ispitanik (19 posto). Žene su nešto češće religiozne u odnosu na muškarce (gotovo 73 prema 65 posto), a - očekivano - među starijima je više vjernika u odnosu na mlađe.

Najmanje religioznih je zabilježeno među najobrazovanijim (63,6 posto), dok je među najslabije obrazovanima znatno više religioznih (84,5 posto).

Pripadnici katoličke konfesije su se izjasnili da su religiozni u 84,9 posto slučajeva, pravoslavni u 33,4 posto, islamske 75,5 posto, dok su ispitanici koji se izjašnjavaju da nisu pripadnici nijedne vjeroispovijesti religiozni u svega 0,4 posto slučajeva.

O uticaju Katoličke crkve na društvo u Hrvatskoj negativno mišljenje ima 40 posto ispitanika. S konstatacijom da taj uticaj dobar slaže se tek svaki treći ispitanik (29 posto), dok je trećina onih koji nemaju mišljenje (27,1 posto).

A da Katolička crkva u Hrvatskoj ne treba da ima uticaj na politička zbivanja misli 68 posto ispitanika. Drugačije misli tek 16 posto.

Seks prije ili izvan braka je grijeh za devet posto građana. S tim se ne slaže više od 70 posto građana, a protiv ovog vjerskog učenja su češće muškarci nego žene (gotovo 76 prema 67 posto), prenijeli su hrvatski mediji.

Da je korištenje bilo kakve kontracepcije nemoralno smatra oko osam posto građana. Gledano po dobi, čak 85 posto mlađih od 30 godina se s time nikako ne slažu. Veći protivnici takvog učenja o kontracepciji su muškarci od žena (78,3 posto prema 75,2 posto).

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije