Svijet

Velika Britanija objavila novi carinski režim

Velika Britanija objavila novi carinski režim
Foto: Pixabay | Velika Britanija objavila novi carinski režim

LONDON - Velika Britanija objavila je danas novi carinski režim za period poslije Brexita, koji će zamijeniti spoljne carine EU.

London je zadržao carinu od deset odsto na automobile, ali je umanjio opterećenja u vrijednosti od više desetina milijardi funti u lancu snabdijevanja.

Poslije nekoliko decenija usklađivanja svoje trgovinske politike sa EU, Britanija trenutno pregovara o sporazumima o slobodnoj trgovini sa zemljama širom svijeta i želi da novim dogovorima reguliše 80 odsto britanske trgovine u naredne tri godine.

Vlada je objavila da će novi carinski režim biti jednostavniji i jeftiniji od sistema spoljnih carina EU. Primjenjivaće se na države sa kojima London nema sporazum i biće ukinute carine manje od dva odsto.

Vrijednosti u novom sistemu biće izražene u funtama, a tokom godine će biti usvojen odgovarajući zakon, koji će stupiti na snagu od januara 2021. godine.

Prema novom režimu, biće ukinute carine na brojne proizvode, pa će 60 odsto britanske trgovine biti bescarinsko, prema uslovima Svjetske trgovinske organizacije ili prema odredbama preferencijalnog pristupa tržištu, navodi britanska Vlada.

Britanija će zadržati carine na proizvode poljoprivredne i automobilske industrije, kao i ribolova.

Vlada je saopštila da će ukinuti carine na proizvode koji podržavaju energetsku efikasnost, poput termostata i LED lampi i usvojiće privremenu nultu carinsku stopu na proizvode koji se koriste protiv epidemije Covid-19, poput lične zaštitne opreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije