Svijet

Velika Britanija u maju šalje ratne brodove u Crno more

Velika Britanija u maju šalje ratne brodove u Crno more
Foto: Arhiva/Ilustracija | Velika Britanija u maju šalje ratne brodove u Crno more

LONDON - Britanski ratni brodovi krenuće ka Crnom moru u maju usljed tenzija između Ukrajine i Rusije, prenio je Sandej tajms, citirajući nekoliko visokih izvora iz ratne mornarice.

Slanje brodova je usmjereno ka pokazivanju solidarnosti prema Ukrajini, koja je saveznik Velike Britanije i NATO, naveo je Rojters.

Razarač pod nazivom "Tip 45", naoružan protivvazdušnim projektilima, i fregata "Tip 43" za borbu protiv podmornica, napustiće dio flote koja je stacionirana u Mediteranu i kroz Bosfor proći ka Crnom moru.

Borbeni avioni F-35B i helikopteri-lovci Merlin će takođe biti dio ratne ekspedicije na nosaču "HMS Kraljica Elizabeta", kao podrška britanskim brodovima u Crnom moru, dodaje se.

Tenzije između Moskve i Kijeva su se povećale nakon gomilanja ruskih trupa u blizini granice sa Ukrajinom i sukoba na istoku te zemlje između ukrajinske vojske i pro-ruskih snaga, dodaje Rojters.

Zvaničnici britanskog ministarstva odbrane nisu bili dostupni za komentar.

Portparol ministarstva je rekao za Sandej tajms da vlada Velike Britanije radi blisko sa Ukrajinom, kako bi pratila situaciju i nastavlja sa pozivima Rusiji da smanji tenzije u tom regionu.

"Velika Britanija i naši međunarodni saveznici su nepokolebljivi po pitanju podrške ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu", izjavio je portparol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije