Svijet

Velika pobjeda žena u Iranu: Ukinuta policija za moral

Velika pobjeda žena u Iranu: Ukinuta policija za moral
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Velika pobjeda žena u Iranu: Ukinuta policija za moral
Nezavisne novine

TEHERAN - Iranska policija za moral ukinuta je nakon više od dva mjeseca protesta demonstranata, prenio je britanski "Miror".

"Policija za moral nema ništa sa pravosudnim sistemom i ukinuta je", rekao je generalni tužilac Irana Mohamed Džafar Montazeri u subotu uveče.
 
Da je Iran nakon višemjesečnih protesta, u kojima je ubijeno više od 300 ljudi, odlučio popustiti i ukinuti moralnu policiju, prenio je i AFP.
 
Policija za moral je bila vezana za iranske snage bezbjednosti i njihov zadatak je bio da sprovode islamski moral kako su to naložili vodeći duhovnici Islamske republike. Smrt mlade Iranke Mahse Amini (22) u policijskom pritvoru 16. septembra uslijedila je nakon što ju je privela policija za moral, jer je navodno nepropisno nosila hidžab. Nakon te tragedije izbili su veliki neredi u Iranu u kojem je poginulo više od 200 ljudi, a među žrtvama je bilo demonstranata i snaga reda. Policija za moral formirana je 2006. godine, u vrijeme predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, kako bi se "širila kultura skromnog oblačenja i hidžaba".  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije