Svijet

Veneciji prijeti najveća poplava u 40 godina

Veneciji prijeti najveća poplava u 40 godina
Foto: Tanjug/AP | U Veneciji moguća najveća poplava u 40 godina

VENECIJA - Crveni meteoalarm oglašen je za sjever Italije u pokrajinama Ligurija, Lombardija, Venecija, Friuli i Trentino te u centralnoj italijanskoj pokrajini Abruzo, piše agencija AFP.

Dodaje da je narandžasti meteoalarm oglašen za velik dio preostalog Apeninskog poluostrva i za Siciliju.

Zatvorene su sve škole u  Veneciji, Rimu, Genovi, Mesini na Siciliji te u brojnima opštima u Pijemontu i Toskani.

Najveća zabrinutost vlada na sjeveru, gdje je vodostaj rijeke Po narastao za 2,5 metara u 24 sata. Kako je u sešpembru bilo vrlo malo padavina, suvo tlo pojačava opasnost od poplava i zato se Venecija priprema za najtežu poplavu od 1979. godine, prenosi agencija dpa.

Očekuje se da bi visok nivo vode, poznata kao "acqua alta", mogla dostići 160 centimetara oko 15 sati, što znači da bi 77 posto istorijskog središta grada na vodi bilo poplavljeno.

Na dan 22. decembra 1979. godine, acqua alta iznosila je 166 centimetara iznad referentne tačke na Punta della Salute, južnome ulazu Velikog kanala ispred Trga svetog Marka.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Međutim, najgora poplava u moderno doba koju pamti Vencija dogodila se 1966. godine, kada je nivo vode dostigao 194 centimetara.

Civilna zaštita je na visokom stepenu pripravnosti u mnogim dijelovima Italije. Italijanski vatrogasci objavili su da su tokom jutra obavili gotovo 500 intervencija vezanih uz vremenske nepogode koje su počele u ponoć.

Na jugu je oluja poharala pokrajini Brindisi u nedjelju i pričinila štete čupanjem maslina, kako mladih tako i viševjekovnih stabala.

Filipo De Mikolis, čelnik lokalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi govorio je o "apokaliptičnoj slici počupanih stabala i polja prekrivenih tepisima maslina".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije