Svijet

Venecuela pred izborima, Maduro na staklenim nogama

Venecuela pred izborima, Maduro na staklenim nogama
Foto: Tanjug/AP | Venecuela pred izborima, Maduro na staklenim nogama

KARAKAS - Kongres Venecuele, pod kontrolom opozicije, proglasio je predsjednički mandat Nikolasa Madura nezakonitim, čime se Venecuela približila prijevremenim izborima.

U rezoluciji u kojoj je Maduro optužen za "uzurpaciju" moći, navodi se da akti njegove administracije više neće imati zakonska ovlašćenja. U drugoj rezoluciji je ponuđena zaštita pripadnicima oružanih snaga koji podržavaju bilo koju prelaznu vladu.

Maduro još uživa podršku generala i drugih vladinih institucija, uključujući i sudove, koji su ranije proglašavali nevažećim postupke Narodne skupštine.

Dva dana poslije prošlonedjeljne inauguracije Madura za drugi mandat, agenti obavještajnih službi uhapsili su lidera opozicije i predsjednika Skupštine Huana Gaidu, ali je on ubrzo oslobođen. Gaida je izabran za predsjedavajućeg Nacionalne skupštine 5. januara, poslije čega je izrazio volju da preuzme privremeno predsjedništvo, ako bi imao podršku vojske, s ciljem da raspiše slobodne izbore. Istovremeno, opozicija razmatra buduću amnestiju za vladine službenike i vojna lica koji odbace Madura.

Nasljednik pokojnog predsjednika Venecuele Uga Čavesa, Maduro je otpočeo drugi mandat ne osvrćući se na optužbe da je njegov izbor nelegitiman, zbog namiještanja glasanja i bojkota opozicije.

SAD i 13 zemalja američkog kontinenta ne priznaju Madura za predsjednika.

Venecuela, jedan od najvećih svjetskih proizvođača nafte oslanja se uglavnom na "crno zlato" koja donosi oko 95 odsto izvozne zarade. Ali, pošto su cijene nafte pale 2014, cijene uvozne robe su porasle, a inflacije u zemlji dostigla 1,3 miliona odsto. Maduro tvrdi da su sankcije SAD Venecuelu koštale 20 milijardi dolara.

UN procjenjuju da je 2,3 miliona Venecuelanaca od 2015. pobjeglo iz zemlje zbog ekonomskog sunovrata.

Tramp uz Gaidu

Američki mediji nagovještavaju da šef Bijele kuće razmatra da prizna lidera opozicije i predsjednika Nacionalne skupštine Huana Gaidu za legitimnog tranzicionog predsjednika Venecuele. Potpredsednik SAD Majk Pens je telefonski Gaidu izrazio podršku Kongresu "kao jedinom legitimnom demokratskom tijelu" Venecuele.

(novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije