Svijet

Vlada Malte: Uskoro odluka o djeci državljana "trećih zemalja"

Vlada Malte: Uskoro odluka o djeci državljana "trećih zemalja"
Foto: Pixabay | Vlada Malte: Uskoro odluka o djeci državljana "trećih zemalja"

BEOGRAD - Vlada Malte još nije donijela konačnu odluku prema kojoj djeca porodica koje nisu iz EU mogu da ostanu u toj državi, prenosi RTS .

Očekuje se, međutim, da ona uskoro saopšti zvanični stav o sudbini 22 djece koja nisu iz zemalja EU, a koja ne ispunjavaju zakonski uslov za dobijanje boravišne dozvole jer njihovi roditelji ne zarađuju dovoljno.

Izvori RTS-a su ranije javili da je premijer Malte Džozef Muskat jutros održao hitan sastanak sa ministrima koji su uključeni u rješavanje tog problema i da je donijeta odluka o izuzeću.

Muskatu je bila predata peticija za ostanak djece, koju je za manje od 24 sata potpisalo 3.000 ljudi, među njima i brojne poznate ličnosti i malteški nadbiskup.

Podršku roditeljima iz Srbije pružila je i bivša predsjednica Malte Mari-Luiz Koleiro Preka, koja je rekla da je "zgrožena" zbog tretmana malteške administracije prema nedomicilnoj zajednici.

Prema malteškim zakonima, porodice koje potiču iz trećih zemalja, odnosno države koje su izvan EU, moraju da zarađuju najmanje 19.000 evra godišnje, plus 3.800 evra za svako dijete.

Ova suma ne uključuje bonuse ili prekovremeni rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije