Svijet

Vlada Njemačke naručuje istraživanje o sistemskom rasizmu

Vlada Njemačke naručuje istraživanje o sistemskom rasizmu
Foto: Tanjug/AP | Vlada Njemačke naručuje istraživanje o sistemskom rasizmu

BERLIN - Vlada Njemačke naručiće istraživanje o institucinalnom rasizmu u društvu, saopštilo je danas njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova, poslije serije skandala izazavnih pošto je otkriveno da mnogi policajci i vojnici imaju krajnje desničarske stavove.

Kako navodi Rojters, studija neće obuhvatiti samo rasizam u policiji, što je dio kompromisa između socijaldemokrata, koju već dugo traže ovo istraživanje, i konzervativnog ministra unutrašnjih poslova Horsta Zehofera, koji se protivio da se ono bavi prije svega policijom.

Prošlog mjeseca 29 policijskih oficira osumnjičeno je da su na privatnim skupovima dijelili slike nacističkog vođe Adolfa Hitlera i montirane slike izbjeglica u gasnim komorama.

Rojters podsjeća da je to bio najskandalozniji incident među mnogima u posljednje vrijeme, u kome se vide uniformisani državni zvaničnici kako privatno iskazuju rasističke stavove kojima su dužni da se suprotstavljaju.

Zehofer se oduvijek suprotstavljao zahtjevima da se ispitivanje, podstaknuto u posljednje vrijeme i pokretom "Životi crnaca su važni" u SAD, usmjeri prije svega na policiju kao glavnog nosioca rasizma.

Zato će istraživanje obuhvatiti i nasilje i mržnju usmjerenu ka policiji.

Aktivisti i neki političari dugo optužuju policiju da ne čini dovoljno da iz svojih redova isključi potencijalno nasilne nacionaliste, što je, podsjeća Rojters, osjetljivo pitanje u Njemačkoj gdje je jaka svijest o genocidu na milionima Jevreja pod Hitlerom tokom Drugog svjetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije