Svijet

Vlada Španije podnijela parlamentu prijedlog zakona o eutanaziji

Vlada Španije podnijela parlamentu prijedlog zakona o eutanaziji
Foto: viator.com | Vlada Španije podnijela parlamentu prijedlog zakona o eutanaziji

MADRID - Španska nova ljevičarska vlada podnijela je danas parlamentu prijedlog zakona koji će omogućiti eutanaziju i pomoć u samoubistvu u određenim slučajevima, ponovo pokrećući oštru raspravu o tome da li da se obe prakse dekriminalizuju.

Eutanazija uključuje ljekara koji aktivno učestvuje u okončanju života pacijenta, dok u slučaju samoubistva ljekar pruža smrtonosnu supstancu pacijentu koju on sam uzima, prenio je Rojters.

Prema sadašnjem zakonu, pomaganje nekome da okonča život nosi zatvorsku kaznu do 10 godina, ali 84 odsto Španaca je u korist dekriminalizacije, prema podacima ispitivanja javnog mnjenja iz 2018. godine.

Nakon što dva prethodna pokušaja promjene zakona nisu uspjela zbog nedostatka podrške, vlada sada ima skoro garantovanu većinu uz podršku partije desnog centra Sjudadanos i nekih manjih stranaka.

"Govorimo o bolestima za koje ne postoji lijek i koje uzrokuju velike patnje", izjavila je portparolka vlade Marija Hesus Montero, dodajući da će ljekari koji se protive toj praksi moći da je ne sprovode.

Katolička crkva, koja je veoma uticajna u Španiji, smatra eutanaziju moralno lošom, kao i glavna opoziciona Narodna partija i krajnje desničarska stranka Voks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije