Svijet

Vladajuća stranka u Južnoj Koreji poražena na lokalnim izborima

Vladajuća stranka u Južnoj Koreji poražena na lokalnim izborima
Foto: Tanjug/AP | Vladajuća stranka u Južnoj Koreji poražena na lokalnim izborima

SEUL - Vladajuća stranka predsjednika Južne Koreje Mun Dže Ina pretrpjela je poraz na lokalnim izborima za važne gradonačelničke položaje.

"Reuters" prenosi da su milioni građana izašli u srijedu na birališta kako bi izabrali šefove i dva najveća grada u zemlji, u glavnom gradu Seulu i najvećem lučkom gradu Busanu, među 21 lokalnom zajednicom u kojima su sprovedeni izbori.

Popularnost Muna i njegove Demokratska stranke rekordno je opala posljednjih mjeseci zbog rastućih cijena na tržištu nekretnina, produbljivanja socijalnih nejednakosti, skandala sa seksualnim zlostavljanjem i pogoršanih odnosa sa Sjevernom Korejom, navodi agencija.

Lider opozicione partije Snaga naroda, Kim Čong In, rekao je da je narodno nezadovoljstvo eksplodiralo zbog neuspjeha vladine politike, a njegov kandidat je u Busanu dobio 62,7 odsto glasova i pobijedio kandidata demokrata koji je osvojio 34,4 odsto glasova.

Izlaznost birača iznosila je 58,2 odsto u Seulu i 52,7 odsto u Busanu, od oko 12,16 miliona ljudi koji su mogli da glasaju, što je prema podacima izborne komisije prvi put da je premašeno 50 odsto na vanrednim lokalnim izborima, navodi agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije