Svijet

Vlast ne zna šta da učini sa Hitlerovom rodnom kućom

Vlast ne zna šta da učini sa Hitlerovom rodnom kućom
Foto: Anadolija/Arhiva | Vlast ne zna šta da učini sa Hitlerovom rodnom kućom

BARAUNAU - Lokalne vlasti u austrijskom gradiću Braunau ne znaju šta da učine sa rodnom kućom najvećeg zločinca u istoriji nacističkog vođe Adolfa Hitlera - sada se pojavila ideja da ta zgrada bude pretvorena u policijsku stanicu.

"Čovjek se prvo pita da li bi bilo važnije tamo stvoriti mjesto sjećanja na zločine", navodi arhitekt Stefan Marte, koji je pobijedio na konkursu za preuređenje rodne kuće Adolfa Hitlera.

U doba nacizma, kada je Austrija pripojena Rajhu, Hitlerova stranka je tamo, u čast "firera", uredila "kulturni" centar, sa galerijom i bibliotekom s knjigama po ukusu nacista".

Oni su i arhitektonski promijenili kuću i postavili veće prozore kako bi izgledala otmjenije - da se ne bi vidjelo da je vođa rođen u jeftinoj seoskoj krčmi.

Nakon rata i pada nacizma, Amerikanci su tu otvorili spomen-kuću o nacističkim zločinima, ali to je kratko trajalo jer je Braunau malo mjesto pa niko nije ni dolazio.

Onda je Hitlerova rodna kuća pretvorena u knjižaru, pa u školu i na kraju je više od 30 godina tamo bila radionica za osobe sa invaliditetom.

Zgrada je propadala, nije bilo novca za obnovu tako da je iz bezbjednosnih razloga kuća napuštena.

Od tada stoji prazna i vodi se živa diskusija, šta s njom uraditi: vlasniku je bilo svejedno i želio je da je iznajmi bilo kome.

"Dojče vele" navodi da su se javili neki Rusi koji su htjeli da kupe Hitlerovu rodnu kuću i da je sravne sa zemljom, što grad nije htio da dozvoliti, "jer je zgrada - spomenik kulture".

Tek 2017. Vladi Austrije dosadilo je to "natezanje", pa je uz nadoknadu kuću oduzela vlasniku. Namijenila joj je novu svrhu - da bude okružna komanda policije Braunaua.

Mediji napominju da je to postala praksa s Hitlerovim nekretninama u Austriji te da je i njegov veliki građanski stan u Minhenu već odavno pretvoren u policijsku stanicu...

Gradić Braunau ne želi"turiste" koji bi dolazili pred rodnu kuću svog "firera", a još gore bi bilo da neonacisti hodočaste pred kućom koja je sada policijska stanica.

Zato je u konkursnim uslovima za njeno preuređenje navedeno da ona mora biti promijenjena kako bi bilo uklonjeno sjećanje na doba nacizma.

Bečki istoričar Marcelo la Speraca, koji je objavio knjigu o opasnom arhitektonskom nasljeđu nacista, smatra da je najbolja opcija da se takvim zgradama da sadržaj koji će prikazati počinjene zločine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije