Svijet

Vodič stradao u napadu grizlija

Vodič stradao u napadu grizlija
Foto: Tanjug/AP | Vodič stradao u napadu grizlija
Tanjug

Vodič u američkoj državi Montana stradao je kada ga je napao grizli u blizini nacionalnog parka Jelouston, saopštili su zvaničnici.

Čarls Mok (40) preminuo je u subotu, dva dana nakon što je napadnut dok je sam lovio ribu u šumovitom području uz reku Medison, nekoliko kilometara sjeverno od Zapadnog Jeloustouna, rekla je portparolka policije Kristin Kosman iz okruga Galatin, a prenosi agencija AP.

Mužjak medvjeda, težak najmanje 190 kilograma, kasnije je ubijen.

Trup losa pronađen je na oko 45 metara od mjesta napada na Moka, što je navelo istražitelje da vjeruju da je medvjed vjerovatno branio trup losa kada je napao vodiča, rekao je portparol Odjeljenja za ribu, divljinu i parkove u Montani Morgan Jakobsen.

Mok, koji je zadobio ozbiljne povrede glave, uspio je da pozove policiju nakon napada i pronađen je nakon što su ga tragaci tražili oko 50 minuta.

Prevezen je motornim sankama u sanitet, da bi nakon toga bio prebačen u bolnicu u gradu Ajdaho Fols, gdje je i preminuo.

Region parka Jeloustoun, koji se prostire na području država Montana, Ajdaho i Vajoming, dom je za više od 700 medveda.

Fatalni napadi na ljude su relativno rijetki, ali su se povećali otkako je populacija grizlija porasla i pošto se više ljudi preseljavalo u ruralna područja u blizini staništa medvjeda.

Od 2010. godine, grizliji u regionu Jeloustona ubili su osam ljudi, uključujući Moka.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije