Svijet

Pratite nas na Google news

Vojska Venecuele srušila američki avion

Vojska Venecuele srušila američki avion
Foto: Wikimedia Commons / Ilustracija | Vojska Venecuele srušila američki avion
N.N.

Strateška komanda oružanih snaga Venecuele (CEOFANB) saopštila je da je neutralisan avion sa američkim oznakama, koji je narušio vazdušni prostor zemlje.

"CEOFANB saopštava da je Komanda Jedinstvene aerokosmičke odbrane u noći između 7. i 8. jula otkrila letjelicu sa američkim oznakama u vazdušnom prostoru Venecuele i neutralisala je, u skladu sa zakonom, uz pomoć aviona vojne avijacije", navedeno je u saopštenju komande na Twitteru.

Uz saopštenje priloženi su i snimci oborenog aviona u plamenu, na kojem je sačuvan broj N339AV. Prema podacima servisa "Flajtrejdar", riječ je o privatnom avionu marke Hawker 800, koji je izveo registrovani let na teritoriji Meksika iz Toluke na ostrvo Kozumel u Karipskom moru blizu istočne obale Meksika.

​Za sada nema zvaničnih informacija o mjestu incidenta, robi i posadi, iako su takvi incidenti uglavnom u vezi sa nezakonitim švercom droge.

Vrijednost takvog aviona na sekundarnom tržištu iznosi u prosjeku dva miliona dolara, a nosivost je 900 kilograma.

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro je 2013. godine saopštio da je utvrđena zakonodavna norma, u skladu sa kojom je dozvoljeno obarati svaki avion narkomafije koji leti ilegalno iznad teritorije zemlje, prenosi "Sputnjik".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije