Svijet

Voz ispao iz šina u Italiji, poginulo troje

Voz ispao iz šina u Italiji, poginulo troje
Foto: AP | Voz ispao iz šina u Italiji, poginulo troje

MILANO - U nesreći voza koji je u četvrtak ujutru na obodu Milana iskočio iz šina poginule su tri osobe, 13 je teško, a 110 ljudi lakše povrijeđeno. Voz "Trenord" dolazio je iz Kremone i približavao se milanskoj stanici Garibaldi. Svjetske agencije se ne slažu o broju putnika u vozu - pominje se od 100 do čak 350. Prevrnula su se dva centralna vagona, a vatrogasci su morali da sijeku lim da bi izvukli putnike.

Očevici su svjedočili da se voz neko vrijeme strahovito tresao uoči tragedije. Nesreća se dogodila u jutarnjem špicu, oko sedam sati po lokalnom vremenu, pa je u čitavom dijelu grada nastao haos, a otežano je bilo i pružanje pomoći nastradalima. Povrijeđeni su helikopterima prevoženi u okolne bolnice.

Stručnjaci su u toku dana saopštili da je pruga razdvojena u jednom dijelu od čak 20 centimetara. Moguće je da su točkovi tri vagona na tom dijelu izbačeni iz šina, pa su nastavili da se kreću sa ostatkom voza. Ističe se da se voz kretao uobičajenom brzinom. Italijanski premijer Paolo Đentiloni nagovijestio je da će vlasti učiniti sve da se pronađe onaj ko je odgovoran za ovu nesreću.

Italijanski stručnjaci upozoravaju da je tamošnji željeznički sistem star i ne odgovara savremenim uslovima eksploatacije.

Ovo je treća veća nesreća u posljednjih deset godina u željezničkom sistemu Italije. U sudaru dva voza na jednom kolosijeku u Pulji 2016. godine poginule su 23 osobe, a 32 su nastradale 2009. godine kad je teretni voz koji je prenosio tečni naftni gas isklizuno iz šina i eksplodirao u Vijaređu u Toskani.

(novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije