Svijet

"Zaboravljeni grad" postaje prijestonica medicinskog kanabisa

"Zaboravljeni grad" postaje prijestonica medicinskog kanabisa
Foto: Ilustracija | "Zaboravljeni grad" postaje prijestonica medicinskog kanabisa

TEL AVIV - U izraelskoj pustinji Negev, daleko od nebodera Tel Aviva, nadaju se da će razviti međunarodni ugled prijestonice medicinskog kanabisa.

Više desetina startapa u Izraelu već radi s medicinskim kanabisom. Neki vjeruju da bi upravo kanabis mogao pomoći da se smanji nezaposlenost među 12.000 stanovnika Jeruhama, "zaboravljenog grada" na izraelskoj periferiji.

Inicijativu predvodi "CanNegev", prva kompanija inkubator za medicinski kanabis u Izraelu, koja pomaže u razvoju manjih firmi, takozvanih startapa.

"U Jeruhamu  zaboravljenom gradu, jednom od najudaljenijih izraelskih gradova, odlučili smo u srž našeg poslovanja staviti medicinski kanabis", kazao je Zvi Bet Or, osnivač "CanNegeva". Tal Ohana, prva gradonačelnica u istoriji Jeruhama, jako je zainteresovana za to.

"Moj san je pretvoriti Jeruham u prijestonicu medicinskog kanabisa u Izraelu", izjavila je Ohana te dodala: "Ne viđamo svaki dan rađanje novog tržišta. Obećala sam sama sebi da ću napraviti sve da budem među avangardom nauke i tehnologije u ovom području."

"CanNegevovo" moderno sjedište, okruženo pustinjskim pijeskom, čini se poput fatamorgane i simbol je svijetle budućnosti u gradu punom stambenih blokova.

Rekreativna upotreba kanabisa u Izraelu je ilegalna, ali se toleriše. Bez obzira na to, vlast već deceniju podstiče terapeutsku upotrebu ove biljke pri liječenju teških medicinskih stanja i posttraumatskog stresa bivših vojnika. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije