Svijet

Zaharova: NATO potvrdio da ne želi mirno rješenje u Ukrajini

Zaharova: NATO potvrdio da ne želi mirno rješenje u Ukrajini
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Zaharova: NATO potvrdio da ne želi mirno rješenje u Ukrajini
Tanjug

​MOSKVA - Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas da zajednička izjava usvojena na sastanku ministara inostranih poslova NATO-a u Bukureštu ukazuje da alijansa nije zainteresovana za političko i diplomatsko rješenje u Ukrajini.

"Formulacija te izjave ukazuje da je NATO apsolutno nezainteresovan za političko i diplomatsko rješenje u Ukrajini", rekla je Zaharova, prenosi TAS S.

"Zaharova je ocijenila da NATO nastavlja da sprovodi politiku oblikovanu neposredno nakon državnog udara u Ukrajini u februaru 2014, što uključuje davanje blanko podrške režimu u Kijevu i, shodno tome, demonizovanje Rusije kako bi se opravdalo samo postojanje Sjevernoatlantske alijanse".

Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO izjavili su ranije na samitu u Bukureštu da će pojačati pomoć Ukrajini i to ne samo vojnom opremom, već i u obnovi kritične infrastrukture i povećanju zaštite od raketnih napada.

U izjavi se navodi da Rusija snosi punu odgovornost za rat, kršenje međunarodnog prava i principa Povelje UN.

Ministri NATO istakli su da neprihvatljive akcije Rusije, uključujući hibridne aktivnosti, energetske ucjene i bezobzirna nuklearna retorika, potkopavaju međunarodni poredak zasnovan na pravilima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije