Svijet

Zaharova reagovala na izjavu pape Franje: To je perverzija neviđenog nivoa

Zaharova reagovala na izjavu pape Franje: To je perverzija neviđenog nivoa
Foto: Tanjug / AP / Arhiva | Zaharova reagovala na izjavu pape Franje: To je perverzija neviđenog nivoa

MOSKVA - Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova, reagovala je na izjavu pape Franje da su čečenski i burjatski pripadnici ruskih oružanih snaga pokazali veću okrutnost u Ukrajini od etničkih Rusa, rekavši da je to "perverzija na neviđenom nivou".

Intervju pape Franje u kojem je sugerisao da su čečenski i burjatski pripadnici ruskih oružanih snaga pokazali veću okrutnost u Ukrajini od etničkih Rusa je izazvao bijes u Rusiji. 

"Generalno, najokrutniji su možda oni koji su iz Rusije, ali nisu ruske tradicije, kao što su Čečeni, Burjati i tako dalje" rekao je Papa za katolički časopis "America".

Ruske oružane snage su se tokom specijalne vojne akcije na tlu Ukrajine u značajnoj mjeri oslanjale na pripadnike etničkih manjina.

Iako su grupe za ljudska prava i nezavisni mediji dokumentovali brojne dokaze o ratnim zločinima ruskih snaga, ne postoje podaci koji bi upućivali na to da su se vojnici pripadnici etničkih manjina ponašali lošije od etničkih Rusa, piše "The Guardian".

Papina izjava je vrlo brzo osuđena od strane visokih ruskih dužnosnika.

"Ovo više nije rusofobija, to je perverzija na neviđenom nivou", poručila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na svom Telegram kanalu. 

"Mi smo jedna porodica s Burjatima, Čečenima i drugim predstavnicima naše multinacionalne i multikonfesionalne zemlje" dodala je Zaharova.

Ovo nije prvi put da se Papa suočio s kritikama zbog svojih stavova o Ukrajini. Kijev ga je kritikovao u više navrata od početka ruske specijalne vojne akcije jer nije adekvatno osudio poteze Kremlja.

Takođe, velike kontroverze je izazvala papina izjava o tome da je Zapad "možda nekako isprovocirao" rusku specijalnu vojnu akciju na tlu Ukrajine, prenosi "Avaz".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije