Svijet

"Zajedno sa Švedskom u NATO"

"Zajedno sa Švedskom u NATO"
Foto: Anadolija/Arhiva | "Zajedno sa Švedskom u NATO"

HELSINKI - Rusija će uvijek ostati susjed Finske s kojim je neophodno održavati odnose, ali je važno i da zajedno sa Švedskom donese eventualnu odluku o ulasku u NATO, što će olakšati negativnu reakciju Rusije, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto.

Havisto je danas u parlamentu otvorio debatu o izvještaju o promjeni bezbjednosnog okruženja nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, prenosi agencija RIA Novosti.

"Rusija jeste i uvijek će biti naš susjed. Treba da pokušamo da održimo radni odnos s njom. Kontakti Finske i Švedske u vezi s bezbjednosnom politikom veoma su bliski. Važno je da Finska i Švedska donesu odluku o članstvu u NATO otprilike u isto vrijeme. Zajednički proces pridruživanja moga bi da olakša moguću reakciju Rusije", ocijenio je šef finske diplomatije.

Predsjednik frakcije Socijaldemokrata (SDP) u parlamentu Anti Lindtman ocijenio je da su akcije Rusije u Ukrajini dovele Finsku mnogo bliže odluci o pridruživanju NATO savezu.

Kako je rekao Lindtman, prilikom donošenja odluke o ulasku u Alijansu sve opcije moraju pažljivo da se razmotre, da se otvoreno razgovara i da se čuju različita gledišta.

Isti stav iznijela je i premijerka Sana Marin, rekavši da je Finska već donijela odluke o jačanju svoje odbrane.

"Vrijeme je i da se razgovara o članstvu u NATO. Vrijeme je za odluke", poručila je Marin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije