Svijet

Pratite nas na Google news

Zanganeh: Sankcije SAD neće ugroziti iranski naftni sektor

Zanganeh: Sankcije SAD neće ugroziti iranski naftni sektor
Foto: Tanjug/AP arhiva | Zanganeh: Sankcije SAD neće ugroziti iranski naftni sektor
Tanjug

KAIRO - Iranski ministar za naftu Bižan Zanganeh je rekao da naftna industrija u zemlji neće biti ugrožena najnovijim sankcijama SAD, prenio je Rojters.

Zanganeh je na Twitteru napisao da sankcije koje su SAD uvele njemu i njegovim kolegama predstavljaju "pasivnu reakciju na neuspjeh Vašingtona da izvoz nafte Teherana svede na minimum".

"Era unilateralizma u svijetu je završena. Iranska naftna industrija neće biti ugrožena", rekao je iranski ministar.

SAD su danas uvele nove sankcije Iranu, usmejrene uglavnom na naftni sektor u zemlji.

Među akterima i institucijama kojima je Vašington uveo sankcije nalaze se iranski ministar za naftu, Nacionalna iranska naftna kompanija i Nacionalna iranska tankerska kompanijia, kao i četiri osobe koje je američko ministarstvo finansija optužilo za učestvovanje u skorašnjoj prodaji iranskog benzina vladi Nikolasa Madura u Venecueli.

Američko ministarstvo finansija je navelo da su sankcije uvedene ključnim akterima u iranskom naftnom sektoru, zbog pružanja podrške elitnoj stranoj paravnoj špijunskoj organizaciji koja radi za Korpus čuvara islamske revolucije, a koja se nalazi na crnoj listi SAD.

Tenzije između Vašingtona i Teherana pojačale su se nakon što je Tramp 2018. godine jednostrano povukao SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije