Svijet

Zapad čeka invaziju, Peskov se ruga: Ukrajinci, namjestite alarm

Zapad čeka invaziju, Peskov se ruga: Ukrajinci, namjestite alarm
Foto: Tanjug/AP | Zapad čeka invaziju, Peskov se ruga: Ukrajinci, namjestite alarm

Prva naznaka moguće deeskalacije krize na ukrajinskoj granici dogodila se juče kad je Moskva objavila da povlači dio vojnika sa tog područja, ali Zapad i dalje tvrdi da je Rusija spremna za napad.

Ruska novinska agencija Interfax je, pozivajući se na Ministarstvo obrane, objavila da Rusija povlači dio jedinica iz južnih i zapadnih vojnih oblasti nakon što su završile vojne vježbe. Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova objavila je da će zbog "15. februar 2022. ostati zapamćen kao dan kad je propala zapadna ratna propaganda".

Rusko ministarstvo obrane saopštilo je da se vojnici na Krimu vraćaju u bazu nakon što je objavilo video ruske vojne opreme i snaga koje napuštaju regiju.

Rusija se ruga: Ukrajinci, namjestite alarm

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ismijao je neke navode zapadnih medija da bi se napad mogao dogoditi u tri sata ujutro 16. februara.

"Neka Ukrajinci koji vjeruju u takve stvari slobodno ostanu budni. Bolje im je da namjeste alarm i sami se uvjere", rekao je Peskov nešto nakon ponoći.

Informacije da će Rusija napasti Ukrajinu u tri ujutro objavili su neki strani mediji, većinom tabloidi.

Ukrajinski general: još ne možemo govoriti o deeskalaciji

Viktor Muženko, general ukrajinske vojske i bivši komandant oružanih snaga Ukrajine, razgovara s ministrom odbrane. Objavio je tvit o obećanju Rusije da će povući trupe iz regije:

"O deeskalaciji će se moći govoriti kada počne stvarno povlačenje dijelova istočnih i centralnih oružanih snaga Rusije iz Ukrajine".

Ukrajina slavi "Dan jedinstva"

Ukrajina danas slavi "dan jedinstva". Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je građane da slave u svjetlu upozorenja Vašingtona da će danas, 16. februara, biti dan kada će Rusija vjerovatno pokrenuti napad na zemlju.

(Undex.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije