Svijet

Zaplijenjeni serveri propagandnih medija ID u Evropi i SAD

Zaplijenjeni serveri propagandnih medija ID u Evropi i SAD
Foto: N.N. | Zaplijenjeni serveri propagandnih medija ID u Evropi i SAD

PARIZ - Širom Evrope i SJeverne Amerike policija je zaplijenila servere i podatke propagandnih medija Islamske države u zajedničkoj operaciji više država u cilju pronalaženja radikalnih islamista i sprečavanja te grupe da širi svoje poruke nasilja.

Dvodnevna operacija predstavlja kulminaciju napora policije započetih krajem 2015. godine nakon koordinisanih napada ID u kojima je u Parizu, ubijeno 130 ljudi, saopštio je Europol.

Na meti policije našli su se novinska agencija Amak bliska ID, al-Bajan radio, kao i sajtovi Halumu i Našer.

Amak širi informacije onlajn na najmanje devet jezika i u više navrata je objavljivala kada ID preuzme odgovornost za napade.

Europol je saopštio da je "operacija nanela veliki udarac kapacitetima Islamske države da šire onlajn propagandu i radikalizuju mlade ljude u Evropi", navodi AP.

Evropske vlasti koje su učestvovali u operaciji navode da je ona pokazala značaj međunarodne saradnje u borbi protiv onlajn radikalizacije.

Operacijom su rukovodili belgijski tužioci, a u njoj su učestvovale policije iz SAD, Kanade, Britanije, Francuske, Holandije, Bugarske i Rumunije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije