Svijet

Zašto Njemačka šalje osiromašeni uranijum u Rusiju?

Zašto Njemačka šalje osiromašeni uranijum u Rusiju?
Foto: Screenshot / Youtube | Zašto Njemačka šalje osiromašeni uranijum u Rusiju?
N.N.

Ekološki aktivisti su zabrinuti: osiromašen uranijum iz Njemačke se šalje na preradu u Rusiju. Tako je bilo prije deset godina, pa je zbog protesta kao odredište transporta odabrana Francuska. Ali, Rusija je ponovo u igri.

"Mislili smo da voz vozi u Francusku, i bili smo zapanjeni zbog toga što je išao za Rusiju." Tako Udo Buholc za DW opisuje slučajno otkriće koje se sada nalazi u udarnim vijestima.

U avgustu je ovaj ekološki aktivista, inače gradski odbornik Zelene alternativne liste (GAL) u Gronauu, napisao pismo Ministarstvu za zaštitu životne sredine Sjeverne Rajne-Vestfalije u kojem je postavio pitanja o pogonu za obradu uranijuma firme "Urenko" iz Gronaua.

U odgovoru koji je dobio sredinom septembra, pisalo je da je u specijalnom vozu koji je napustio taj pogon krajem jula bilo 600 tona osiromašenog uranijuma koji je poslat u Rusiju "na preradu". To je iznenadilo Buholca jer takvih prevoza za Rusiju odavno nije bilo, kao što nije bilo ni javne informacije o tome da se s njima ponovo počelo.

Otpad ili sirovina?

Osiromašeni uranijum bezbojan je radioaktivan prah koji nastaje prilikom proizvodnje goriva za atomske elektrane.

U Gronauu firma "Urenko" u čijem vlasništvu, pored njemačkih firmi, učestvuju i Velika Britanija i Holandija, od 1985. godine ima pogon za preradu uranijuma. Osiromašeni uranijum se tamo drži u kontejnerima koji stoje pod vedrim nebom.

Sredinom devedesetih preradu njihovog sadržaja je preuzela Rusija. Do 2010. godine je, prema procjeni Uda Buholca, u Rusiju transportovano oko 30.000 tona tog materijala i to u pogone na Uralu i u Sibiru.

Industrija u vezi s tim ne govori o "atomskom otpadu" već o "sekundarnoj sirovini". Tim pojmom se služi i ruski državni nuklearni koncern "Rosatom".

Osiromašeni uranijum se poslije obrade ponovo šalje za Njemačku, kao što je to za ruski medij RBC u srijedu rekao jedan portparol Rosatoma.

Ministarstvo privrede Sjeveren Rajne-Vestfalije na upit DW nije htjelo da se izjasni o tome i samo je ukazalo na Savezni zavod za privredu i kontrolu izvoza (BAFA). Odgovora nije bilo do zaključenja ovog teksta, a i naš upit firmi "Urenko" ostao je bez odgovora.

Protesti zbog transporta uranijuma u Rusiju

Protivnici atomske energije u Njemačkoj su godinama protestovali zbog obrade uranijuma u Rusiji. Oni govore o opasnostima prilikom transporta, jer osiromašeni uranijum, kad se zagrije, prelazi u gasovito stanje i kada se poveže s vodom može da nastane otrovna fluorovodonička kiselina.

Kritika se odnosila i na skladištenje uranijuma u Rusiji - tamo se on drži na otvorenom, kao i u Njemačkoj. Ali, glavna optužba glasi: samo mali dio uranijuma se poslije prerade vraća u Njemačku - ostatak faktički ostaje u Rusiji kao nuklearni otpad.

"Istina je da 'Urenkov' uranijum ostaje na zemljištu ruskih firmi, uz gotovo milion tona atomskog otpada iz ruske proizvodnje", rekla je za DW Aleksandra Koroljeva, osnivačica i rukovoditeljka ruske ekološke organizacije "Ekodifens", koja protestuje protiv takvih transporta.

"Iskustvo pokazuje da više od 90 odsto uranijuma ostaje u Rusiji", tvrdi ona. Pošto je u Rusiji zabranjen uvoz nuklearnog otpada, upotrebljavaju se izrazi "strateški materijal" i "obrada", kako prenosi ova aktivistkinja koja je zbog pritiska ruskih vlasti ljetos zatražila azil u Njemačkoj.

Ko obrađuje uranijum, zadržava atomski otpad

Rašid Alimov iz oganizacije "Grinpis" u Rusiji smatra da bi u čitavoj priči i novac mogao da ima ulogu. "Izvoz u Rusiju odvija se praktično s ciljem da se izbjegnu veliki izdaci za zapadnoevropsku atomsku industriju", rekao je on.

Proteklih godina je uranijum iz Gronaua prebacivan u Francusku na obradu. Kada je ove godine sve više vozova s uranijumom počelo da napušta Gronau, pretpostavilo se da oni voze u Francusku, a ne za Holandiju - gdje se u jednoj luci materijal pretovaruje na brodove koji plove put Rusije.

Udo Buholc kaže da je prevoz uranijuma kao nuklearnog otpada za Rusiju uobičajena praksa. "Na sceni firmi za preradu uranijuma, standard je da pogoni koji prerađuju uranijum - zadržavaju otpad."

To važi i za Gronau, pa zato ekološki aktivisti poput njega ne traže samo zaustavljanje transporta, već i zatvaranje tamošnjeg pogona.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije