Svijet

Zatražena provjera izvještaja o holandskim zločinima u Avganistanu

Zatražena provjera izvještaja o holandskim zločinima u Avganistanu
Foto: Facebook/Ilustracija | Zatražena provjera izvještaja o holandskim zločinima u Avganistanu

HAG - Holandsko Ministarstvo odbrane zatražilo je od Tužilaštva Holandije da provjeri izvještaj jednog ratnog veterana u kojem se navodi da su holandski vojnici pucali na civile i ubijali ih u avganistanskoj pokrajini Uruzgan 2007. godine.

Ministarstvo je reagovalo na izvještaj holandskog veterana, koji je izjavio da mu je bilo naređeno da teškom artiljerijom gađa grupu kuća u dolini Kore, u Avganistanu, jer su njegovi nadređeni sumnjali da se u tom naselju nalaze talibani.

Veteran, čije ime nije objavljeno, izjavio je za holandski list "Trouv" da je ta akcija bila zasnovana samo na presretnutoj radio-komunikaciji i da ljudi koji su gađani nisu uzvratili vatru.

Postupak koji je opisao veteran čini se kao kršenje pravila holandske vojske u Avganistanu, prema kojima se sila može upotrijebiti isključivo radi samoodbrane.

Iz Ministarstva ističu da su izvještaj shvatili vrlo ozbiljno i da provjeravaju sve poznate nasilne incidente u Uruzganu u navedenom periodu.

U saopštenju se navodi da Ministarstvo istražuje opcije za poboljšanje načina prijavljivanja incidenata.

Istraga je pokrenuta nakon što je u Australiji prošlog mjeseca objavljen izvještaj u kojem se navodi da su specijalne australijske snage, navodno, ubile 39 nenaoružanih zatvorenika i civila u Avganistanu, te da su komandanti tjerali vojnike nižeg ranga da ubijaju nemoćne zarobljenike.

Premijer Holandije Mark Rute izjavio je prošlog mjeseca da nema naznaka da su holandski vojnici počinili takve zločine, ali je Ministarstvo odbrane započelo istragu sličnu australijskoj.

Holandski tužioci nisu bili dostupni da prokomentarišu situaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije