Svijet

Zatvoren dobar dio Vašingtona, nikada viđene mjere u istoriji SAD

Zatvoren dobar dio Vašingtona, nikada viđene mjere u istoriji SAD
Foto: Tanjug/AP | Zatvoren dobar dio Vašingtona, nikada viđene mjere u američkoj istoriji

VAŠINGTON - Glavni grad SAD je pretvoren u "ratnu zonu", pošto su na snazi mjere kakve "nikada u istoriji Amerike nisu viđene u Vašingtonu na dan inauguracije američkog predsjednika", preneo je Jahu njuz.

Izabrani predsjednik Džo Bajden treba da preuzme dužnost u podne (18.00 po srednjoevropskom vremenu), a kako piše Glas Amerike, više hiljada pripadnika Nacionalne garde čuva sve "utvrđeniji" Vašington.

Brojne ulice oko Kapitola su zatvorene za saobraćaj, dok je središte Nacionalnog mola, koje se proteže od spomenika Abrahamu Linkolnu do zapadne strane Kapitola zatvoreno za posjetioce.

Podižu se privremene barijere, dok je američka tajna služba, zadužena za planiranje bezbjednosti za inauguraciju, za tu priliku stvorila vlastitu "zelenu zonu" u Vašingtonu, upozoravajući da će svako vozilo koje pokuša da uđe biti pretraženo na eksploziv i oružje.

Kako se navodi, Dikstrikt podsjeća neke zvaničnike na gradove pod opsadom, poput Bagdada ili Kabula, umesto na sjedište vlade lidera slobodnog svijeta.

Za proteste Trampovih pristalica priprema se i svih 50 američkih država.

Vojni zvaničnici saopštili su u petak da se očekuje da će 18.000 naoružanih pripadnika Nacionalne garde biti danas u Vašingtonu i tokom narednih dana, pored 7.000 koji su već dovedeni nakon nereda i upada Trampovih pristalica u zgradu Kongresa.

Pojačano obezbjeđenje u oštroj je suprotnosti sa predsjedničkom inauguracijom prije četiri godine, kada je u pomoć pozvano 8.000 vojnika Nacionalne garde, zaključio je Glas Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije