Svijet

Zdravstveni radnici u Zimbabveu traže plate u dolarima

Zdravstveni radnici u Zimbabveu traže plate u dolarima
Foto: Ilustracija | Zdravstveni radnici u Zimbabveu traže plate u dolarima

HARARE - Medicinske sestre i tehničari u državnim bolnicama u Zimbabveu danas su se okupili na protestima tražeći da im zbog rastuće inflacije umjesto u domaćoj valuti plate budu isplaćivane u američkim dolarima, a u prestonici Harareu uhapšeno je 12 demonstranata, saopštio je sindikat.

Jedna medicinska sestra izjavila je za Rojters da sa mjesečnom platom koja je samo 47 američkih dolara ne može da prehrani sebe i svoje četvoro djece i da bude psihički spremna da se stara o bolesnicima.

Zdravstveni radnici su takođe poručili da im obećano povećanje zarada nije isplaćeno sa junskim platama.

Stopa inflacije u Zimbabveu dostigla je gotovo 800 odsto, što je stanovnike ove zemlje podsjetilo na period od prije desetak godina, kada je hiperinflacija obezvrijedila njihove prihode i ušteđevine, zbog čega su se tamošnje vlasti tada odlučile da zimbabveanski dolar bude zamijenjen američkim kao zvaničnom valutom.

Poslije čitave decenije, zimbabveanski dolar je ponovo uveden prošle godine, ali je rapidno gubio vrijednost, usljed čega su cijene robe i usluga porasle postale nepristupačne mnogima, a što je naročit problem u situaciji kada u zemlji raste broj slučajeva kovid-19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije