Svijet

Zdravstveni radnici zahtijevaju zatvaranje granice

Zdravstveni radnici zahtijevaju zatvaranje granice
Foto: N.N. | Zdravstveni radnici zahtijevaju zatvaranje granice

HONG KONG - Najmanje 2.400 zdravstvenih radnika u Hong Kongu započelo je štrajk zahtijevajući od vlasti da zatvore granicu sa centralnim dijelom Kine, kako bi se spriječilo širenje epidemije koju izaziva koronavirus i kako bi se zdravstveni sektor oslobodio pritiska.

Savez zaposlenih u bolničkoj upravi (HAEA), koji ima oko 18.000 članova, saopštio je da 2.400 radnika štrajkuje, uprkos pozivima vlasti da se ne stupa u štrajk.

U Hong Kongu je do sada potvrđeno 15 slučajeva novog koronavirusa, koji je u decembru počeo da se širi iz centralnog dijela Kine i koji je do sada odnio živote 361 osobe.

"Nadamo se da će štrajkovi natjerati vlasti da odgovore na naših pet zahtjeva, od kojih je najvažnije zaustavljanje širenja koronavirusa u Hong Kongu", izjavila je medicinski radnik Trejsi Pui.

Radnici od vlasti traže da zatvore granicu sa centralnim dijelom Kine, obezbijede podjelu maski, osiguraju prisustvo medicinskih radnika na terenu, sa adekvatnom opremom i zaštitom, da obezbijede dovoljno izdvojenih odjeljenja za pacijente i da garantuju da radnici neće biti kažnjeni zbog štrajka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije