Svijet

Zelenski: Berlin sprečava Kijev da nabavi naoružanje, zar nemamo pravo

Zelenski: Berlin sprečava Kijev da nabavi naoružanje, zar nemamo pravo
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Zelenski: Berlin sprečava Kijev da nabavi naoružanje, zar nemamo pravo

KIJEV - Njemačka vlada blokira nastojanja Ukrajine da od NATO-a kupi sisteme za odbranu od bespilotnih letjelica i drugo defanzivno naoružanje, izjavio je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Ova izjava ukrajinskog predsjednika prenesena je u intervjuu za italijanski dnevnik "Republika" koji je preveden na ukrajinski i postavljen na sajt predsjednikove pres-službe, prenosi portal Ukrinform.

"Njemačka nas je nedavno spriječila da od NATO nabavimo sisteme protiv bespilotnih letjelica i naoružanje za neutralisanje snajperista isključivo u odbrambene svrhe. Zar nemamo pravo da imamo ovo naoružanje dok ističe osma godina rata? Očigledno da nemamo. Svaka demokratija koja se brani od agresije trebalo bi da ima pravo da nabavi takvo odbrambeno naoružanje, međutim u nekim (evropskim) prijestonicama i dalje je prisutan strah", ocijenio je Zelenski.

On je rekao da Ukrajina nije iznenađena dešavanjima na svojim istočnim granicama, tvrdeći da je Rusija započela rat 2014. godine i da je od tada Ukrajina spremna za svaki scenario.

"Čemu služe trupe nagomilane u blizini naše granice? To je potencijalna ucjena, prije svega uperena protiv zapadnih sila. Ako se dodatno poveća ruski vojni kontingent, ucjena će postati žešća, što se može smatrati pripremama za širenje agresije na našu zemlju i moguće na cijeli region", ocijenio je Zelenski.

Ranije je njemački nedjeljnik "Bild" izvijestio da Berlin od maja 2021. godine koristi mehanizme NATO kako bi spriječio druge saveznike da Ukrajini prodaju odbrambeno naoružanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije