Svijet

Zelenski: Evropa više nije kontinent mira

Zelenski: Evropa više nije kontinent mira
Foto: Tanjug/AP | Zelenski: Evropa više nije kontinent mira

PARIZ - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas u francuskom parlamentu da zbog ruskog napada na Ukrajinu "Evropa više nije kontinent mira", da "ruski režim ne poznaje granice", ali i da Ukrajina može da pobijedi.

Zelenski je, u prvom obraćanju francuskim poslanicima, podvlačeći paralelu između sukoba u Ukrajini i Drugog svjetskog rata, rekao da bi "jednog dana mogli vidjeti avione na nebu kao u Normandiji", prenosi BFM TV.

On je ocijenio da će za "nedjelju dana doći Dan D" za Ukrajinu, govoreći o mirovnoj konferenciji 15. juna u Švajcarskoj, koja bi, prema njegovim rečima, mogla da približi Ukrajinu "kraju rata".

"Da li Putin može da dobije tu bitku? Ne, zato što mi nemamo pravo da izgubimo", rekao je ukrajinski predsjednik dodajući da je uvjeren da Ukrajina, "dakle Evropa, Evropa, dakle Francuska", može da dobije tu bitku.

Zelenski je zahvalio francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu što nije "napustio Ukrajinu u odlučujućem trenutku".

Makron je juče najavio da će ta zemlja poslati Ukrajini borbene avione Miraž 2000, a da će Ukrajinci u Francuskoj biti obučavani za pilotiranje tim avionima, prenosi Tanjug.

Zelenski tvrdi da sadašnji ruski režim ne priznaje granice, jer mu "ni Evropa nije dovoljna".

Konkretno ruski režim je, kako kaže ukrajinski predsjednik, "već uništio Siriju i stvara haos u Sahelu, ulažući u teror i potkopavajući život tamo gdje može da stigne, gdje ne nailazi na protivljenje".

"Ukrajina je ključ bezbjednosti cijele Evrope", smatra Zelenski koji kaže da se sada bitka nastavlja u Ukrajini, ali ona ima isti egzistencijalni značaj za Evropljane, prenosi Figaro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije