Svijet

Zelenski: Kažu nam da će srijeda biti dan napada

Zelenski: Kažu nam da će srijeda biti dan napada
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Zelenski: Kažu nam da će srijeda biti dan napada

​KIJEV - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je čuo da bi srijeda mogla biti dan ruskog napada, navodeći da će zbog toga taj dan proglasiti danom ukrajinskog nacionalnog jedinstva.

"Kažu nam da će 16. februar biti dan napada. Učinićemo to danom jedinstva", rekao je Zelenski u obraćanju naciji.

Zelenski nije rekao ko je sugerisao da će datum napada biti 16. februar, prenio je Rojters.

Međutim, nekoliko američkih novinskih organizacija izvijestilo je prošle nedjelje da Vašington vjeruje da je to datum kada će ruske snage biti spremne ako Putin izda naređenje za invaziju.

''Pokušavaju da nas uplaše ponovnim određivanjem datuma za početak vojne akcije. Potpisana je naredba da se tog dana istaknu državne zastave i nose žuto-plavi transparenti", dodao je on.

Rusija je danas sugerisala da je spremna da nastavi da razgovara sa Zapadom kako bi pokušala da ublaži bezbjednosnu krizu, dok su SAD saopštile da Moskva svakog dana povećava svoje vojne kapacitete za potencijalni napad na Ukrajinu.

Rusija ima više od 100.000 vojnika nagomilanih blizu granice sa Ukrajinom.

Ona negira optužbe Zapada da planira invaziju, ali navodi da bi mogla da preduzme neprecizirane "vojno-tehničke" akcije ukoliko se ne ispuni niz zahtjeva, uključujući zabranu da se Kijev ikada pridruži NATO alijansi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije