Svijet

Zelenski ponovo nudi sastanak sa Putinom: Spreman sam

Zelenski ponovo nudi sastanak sa Putinom: Spreman sam
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Zelenski ponovo nudi sastanak sa Putinom: Spreman sam

​Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ponovo je ponudio održavanje direktnih razgovora predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

"Diplomatija će početi kada sjednemo za pregovarački sto", rekao je Zelenski novinarima u Kijevu.

On je izjavio da je spreman za razgovore u bilo kom formatu.

Zelenski je napomenuo da je spreman za direktne razgovore već dvije i po godine i da će se to desiti čim Rusija javno kaže da je, takođe, spremna za to.

Predsjednik Ukrajine istakao je da Rusija "osim javnog stava, u realnosti nije spremna za razgovore sa Kijevom", prenosi B92.

Vjerujte mi, svaki put uzimamo u obzir te izjave u medijima i na ovaj ili onaj način zatražimo od Rusije da se taj sastanak održi u bilo kom formatu - naglasio je Zelenski.

Zelenski je ranije izjavio da ne isključuje mogućnost sastanka sa Putinom, koji je naglasio da ukoliko to znači razgovor o Donbasu, onda Kijev prvo treba da razgovara sa vlastima samoproglašenih republika na istoku Ukrajine.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je Moskva spremna za posjetu Zelenskog kako bi se razgovaralo o normalizovanju odnosa, ali da je neophodno da se Zelenski, ukoliko namjerava da govori o pitanjima Donbasa, obrati Kontaktnoj grupi za pronalaženje rješenja u Ukrajini, podsjeća TASS.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da je Kijev u više navrata nudio sastanak Zelenskog i Putina, ali da to nema svrhe jer o pitanju Donbasa treba da se razgovara sa stanovnicima tog dijela Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije