Svijet

Zelenski razgovarao sa Bajdenom o krizi na istoku Ukrajine

Zelenski razgovarao sa Bajdenom o krizi na istoku Ukrajine
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Zelenski razgovarao sa Bajdenom o krizi na istoku Ukrajine

​Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je na Twitter-u da je razgovarao danas sa predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom o mogućim formatima za rješavanje sukoba u istočnoj Ukrajini, u razgovoru koji je trajao više od jednog sata.

"Predsjednik SAD me je obavijestio o sadržaju njegovih pregovora sa Putinom", napisao je Zelenski na Twitteru, prenosi Rojters.

On je naveo da je sa Bajdenom razgovarao i o mogućim formatima za rešavanje konflikta u Donbasu kao i o sprovođenju unutrašnjih reformi u Ukrajini.

Zelenski i Bajden su razgovarali u trenutku povećanih tenzija između Kijeva i Moskve koja ovu krizu upoređuje sa najopasnijim momentom Hladnog rata.

Američki obavještajci procijenili su da bi Rusija mogla da planira ofanzivu na Ukrajinu preko više frontova već sljedeće godine, a u kojoj bi učestvovalo do 175.000 vojnika, dok Moskva to demantuje i poručuje da je Zapad opterećen rusofobijom, navodi Rojters.

Moskva tvrdi i da je širenje NATO prijetnja Rusiji i da je u suprotnosti sa uvjeravanjima koja su joj data pošto se Sovjetski Savez raspao 1991.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je ranije pozvao NATO da otpočne suštinske pregovore sa ciljem da Rusiji pruži "pouzdane i dugoročne bezbjednosne garancije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije