Svijet

Zemlje širom svijeta pojačavaju odgovor na koronavirus

Zemlje širom svijeta pojačavaju odgovor na koronavirus
Foto: Tanjug/AP | Zemlje širom svijeta pojačavaju odgovor na koronavirus

PEKING - Zemlje u Aziji i drugim dijelovima svijeta počele su provjere jtelesne temperature na aerodromima, željezničkim stanicama i autoputevima u nadi da će pronaći ljude koji imaju novi koronavirus za koji se vjeruje da se proširio iz Vuhana u centralnoj Kini i od koga se razboljelo više od 200 ljudi u toj zemlji.

Nedavna potvrda da se bolest može prenositi sa čovjeka na čovjeka povećala je strahove vezane za oboljenje, jer miloni Kineza putuju za Lunarnu Novu godinu, prenio je AP.

Mjere su dio napora koji ima za cilj da spriječi ponavljanje epidemije SARS-a iz 2002. i 2003. godine, drugog koronoavirusa koji je započeo u Kini i usmrtio skoro 800 ljudi, paralizovao transport i oštetio azijske ekonomije.

Jedan slučaj oboljevanja otkriven je u Japanu, a premijer Šinzo Abe pozvao je zvaničnike da pojačaju provjere na aerodromima i drugim ulaznim tačkama, jer očekuju veliki broj posjetilaca iz Kine za Lunarnu Novu godinu.

Japan će tražiti od posejtilaca koji dolaze iz Vuhana da popune zdravstvene formulare, izjavio je glavni sekretar vlade Hošihide Suga.

Japan je prošle nedjelje potvrdio da je muškarac u 30-ima pozitivan na test koronavirusa nakon povratka iz Vuhana.

Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja saopštilo je da je utvrdilo da je 41 osoba imala kontakte sa pacijentom i da ih nadgleda.

Oni navode da niko od njih nije razvio simptome upale pluća.

Glavni medicinski službenik u Australiji Brendan Marfi izjavio je da letove iz Vuhana dočekuje osoblje za biološku bezbjednost i državni zdravstveni službenici u Novom Južnom Velsu koji dijele pamflete na engleskom i kineskom jeziku svim putnicima u kojima su opisani simptomi bolesti i traže od njih da se prijave ako imaju takve simptome.

Australijski zdravstveni zvaničnici rekli su da je jedan muškarac bio u izolaciji u Brizbejneu nakon što je dobio respiratornu bolest poslije putovanja u Vuhan, ali da se sada oporavio.

Sjedinjene Američke Države započele su pregled putnika na letovima iz Vuhana koji stižu na međunarodne aerodrome Džon F. Kenedi, San Francisco i Los Anđeles Internešenal - tri glavne luke za ulazak u SAD.

Hongkong je jedna od najpopularnijih destinacija Kineza za Lunarnu Novu godinu.

Uz pojačan nadzor, naređene su i dodatne mjere čišćenja i dezinfekcije aviona i vozova iz Vuhana, kao i željezničkih stanica i aerodroma.

Kinesku vladu krivili su za pogoršanje SARS-a tako što su u početku skrivali informacije i blokirali rad Svjetske zdravstvene organizacije.

Ovoga puta, predsjednik Kine Si Ðinping naredio je partijskim odborima, vladama i relevantnim odjeljenjima na svim nivoima da treba da stave na prvo mjesto život i zdravlje ljudi.

Na aerodromu u Vuhanu provjereva se temperatura putnika, a svi koji rade u javnim službma nose zaštitne maske.

Južnokorejska niskobudžetska aviokompanija T'way Air odložila je za utorak planirano puštanje nove rute u kineski grad Vuhan zbog zabrinutosti od širenja novog koronavirusa, izjavio je zvaničnik kompanije, prenio je Rojters.

Južna Koreja je juče izvjestila da je utvrdila prvi slučaj oboljevanja kod 35-godišnjeg kineskog državljanina koji je letio iz Vuhana u Seul u nedjelju.

Zvaničnik iz Korean airlinesa, jedinog drugog aviooperatora koji ima direktne letove za Vuhan, izjavio je da ta kompanija ne planira da suspenduje letove.

Ruske vazdušne luke pojačale su pregled putnika koji dolaze iz Kine kako bi identifikovali ljude zaražene novim koronavirusom, saopštili su aerodromski zvaničnici.

Najmanje četiri aerodroma - Šeremetjevo i Vnukovo u Moskvi, kao i aerodromi u Jekaterinburgu i Irkutsku, uveli su mjere skrininga da bi identifikovali zaražene putnike, rekli su aerodromski zvaničnici.

Ruska agencija za zdravlje potrošača, Rospotrebnadzor, navela je da ne može da isključi mogućnost da infekcija može da se proširi na Rusiju, ali je procijenila da je rizik od širenja epidemije u Rusiji nizak, izvestio je Interfaks.

Ona je saopštila da je u Rusiji razvijen sistem za dijagnostiku novog koronavirusa i da bi laboratorije trebalo da počnu da ga dobijaju do kraja nedelje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije