Svijet

Zemlje zabranjuju letove zbog novog soja korone: "Odluka neopravdana"

Zemlje zabranjuju letove zbog novog soja korone: "Odluka neopravdana"
Foto: Pexels/Pixabay | Zemlje zabranjuju letove zbog novog soja korone: "Odluka o ograničavanju putovanja neopravdana"

Države Evropske unije složile su danas da privremeno obustave putovanja u region južne Afrike nakon otkrivanja nove varijante kovida 19, saopštilo je slovenačko predsjedništvo Savjetom EU.

"Komitet zdravstvenih stručnjaka iz svih 27 država EU saglasio se sa potrebom da se aktivira kočnica u slučaju opasnosti i nametnu privremene restrikcije na sva putovanja u EU iz južne Afrike," saopštilo je slovenačko predsjedništvo EU na Twitteru, prenosi Rojters.

Izvor iz EU potvrdio je da će se ograničenja odnositi na Južnoafričku Republiku (JAR), Bocvanu, Esvatini, Lesoto, Mozambik, Namibiju i Zimbabve, nakon što je u Belgiji danas otkriven prvi evropski slučaj nove varijante korona virusa.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen pozvala je danas EU da reaguje brzo, odlučno i ujedinjeno kada je riječ o spečavanju širenja zabrinjavajuće južnoafričke varijate virusa, a građane Evrope da se vakcinišu i dodatno zaštite busterom.

”Evropska komisija je danas predložila državama članicama da aktiviraju 'kočnicu u slučaju nužde' za putovanja iz zemalja južne Afrike i drugih pogođenih zemalja kako bi se ograničilo širenje nove varijante. Sva vazdušna putovanja u ove zemlje bi trebalo da budu obustavljena dok ne budemo imali jasno razumevanje o opasnosti koju predstavlja ova nova varijanta. I putnici koji se vraćaju iz ovog regiona treba da poštuju stroga pravila karantina”, poručila je Fon der Lejen u video poruci.

Vlasti širom svijeta alarmirano su reagovale danas na novu varijantu korona virusa, prvi put otkrivenu u Južnoj Africi.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da još proučava koliko je ova varijanta virusa opasna i da li je treba uvrstiti na listu novih varijanti virusa korona koje izazivaju zabrinutost.

Belgija je prva evropska zemlja u kojoj je otkriven

Istaknula je da je Evropska unija sklopila ugovore s proizvođačima prema kojima oni moraju odmah prilagođavati svoje vakcine novim varijantama čim se pojave.

Pozvala je građane da se vakcinišu, ako to još nisu učinili, da poštuju pravila koja pomažu u suzbijanju virusa i preporučila vakcinaciju buster dozom, koja "pruža još bolju zaštitu".

Belgija je prva evropska zemlja u kojoj je otkriven prvi slučaj nove varijante virusa korona, koja je prvi put zabilježena u Južnoj Africi.

Velika Britanija već zabranila letove 

Ta varijanta je otkrivena kod putnika koji se vraćao u Belgiju iz Egipta 11. novembra. Osoba je prve simptome razvila 22. novembra.

Velika Britanija upozorila je u petak da je nova varijanta virusa korona koja se širi u Južnoj Africi razlog za veliku zabrinutost i da je naučnici smatraju najznačajnijom do sada jer bi vakcina mogla biti manje učinkovita.

Velika Britanija već je zabranila letove iz JAR-a (Južnoafrička Republika) i susjednih zemalja te je od britanskih turista koji ondje borave zatražila da odu u karantin nakon povratka. 

Tu je odluku u petak donijela i Italija i najavila Španija.

Nekoliko sati nakon što je Britanija zabranila letove iz Južne Afrike i susjednih zemalja, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da države ne donose ishitrene odluke o zabrani putovanja.

Holandija blokirala putnike iz JAR-a na aerodromu

Nekoliko stotina putnika koji su u Amsterdam stigli na dva leta iz Južnoafričke Republike suočeni su sa višečasnovnim kašnjenjem i testiranjem zbog zabrinosti zbog novog soja virusa korona.

Holandska administracija nešto ranije je objavila zabranu za sva putovanja avionom iz Južnoafričke Republike. Ministar zdravlja Ugo de Jong izjavio je da putnici koji su već na putu moraju da prođu testiranja i karantin po dolasku.

Putnici sa dva leta kompanije "KLM" iz Kejptauna i Johanezburga izjavili su da su nekoliko časova zadržani na pisti.

U saopštenju sa aerodroma "Shiphol" navodi se da su putnic prebačeni na bezbjednu lokaciju.

Lokalne vlasti kasnije su objavile da će samo putnici čiji su rezultati pozitivni na virus korona morati u karantin. Rezultati testova očekuju se tokom dana.

Moskva uvodi ograničenja na putovanja iz straha od novog soja

Rusija uvodi ograničenja na putovanja za strane državljane iz nekih afričkih zemalja, kao i iz Hongkonga, kako bi zaustavila širenje nove varijante virusa korona.

Ruski krizni štab za kovid je saopštio danas da će mjere biti na snazi od 28. novembra, a takođe je rečeno da nova varijanta, nazvana B.1.1.529, još nije potvrđena u Rusiji, prenosi Rojters.

Vlasti širom svijeta alarmirano su reagovale danas na novu varijantu, prvi put otkrivenu u Južnoj Africi.

Singapur i UAE zabranili letove iz Afrike

Nakon što je Velika Britanija stavila Južnu Afriku u crvenoj zoni zbog novog soja virusa korona, Singapur i Ujedinjeni Arapski Emirati zabranili su letove iz Afrike.

Kipar zabranio letove iz nekoliko afričkih zemalja

Kipar je danas saopštio da su zabranjeni dolasci iz nekoliko afričkih država, uključujući Južnoafričku Reubliku, Bocvanu i Zimbambvea nakon pronalaska novog soja virusa korona.

Kiparsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da se zabrana putovanja odnosi na osobe koje dolaze ili su prošle kroz Južnoafričku Republiku, Namibiju, Lesoto, Esvatini, Zimbabve, Mozambik, Malavi i Bocvanu u proteklih 14 dana.

Amerika i Kanada objavili zabrane ulaska

Amerika će od ponedjeljka, 29. novembra, zabraniti ulazak putnicima iz osam južnoafričkih država s ciljem sprečavanja širenja novog soja virusa korona otkrivenog u Južnoafričkoj Republici, rekao je danas predsjednik SAD Džozef Bajden.

Zabrana će primjenjivati na Južnoafričku Republiku, Bocvanu, Zimbabve, Namibiju, Lesoto, Esvatini, Mozambik i Malavi.

Nova mjera ne odnosi se na zabranu letova, američke državljane ili one koji imaju stalan boravak u SAD.

Neimenovani zvaničnik Bajdenove administracije rekao je da se zabrane sprovode iz predostrožnosti zbog pojave novog soja virusa korona u Južnoafričkoj Republici.

Kanadski ministar zdravlja Žan-Iv Duklo izjavio je da i Kanada zatvara granice za strane državljane koji su nedavno bili u devet država na jugu Afrike.

EU i Velika Britanija su pooštrile granične kontrole. Sedam država za koje Kanada zatvara granice su Južnoafrička Republika, Namibija, Lesoto, Bosvana, Esvatini, Zimbabve i Mozambik.

Strani državljani ne mogu da uđu u Kanadu ukoliko su u proteklih 14 dana boravili u ovim zemljama.

Južna Afrika: Odluka o ograničavanju putovanja je neopravdana

Južnoafrički ministar zdravlja Džo Fala poručio je danas da preliminarne studije sugerišu da bi nova varijanta kovid-19 otkrivena u ovoj zemlji mogla biti prenosivija, ali da je odluka drugih država da uvedu ograničenja putovanja neopravdana.

Fala je na konferenciji za novinare rekao da Južna Afrika sve podatke objavljuje transparentno i da su zabrane putovanja u suprotnosti sa normama i standardima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), prenosi Rojters.

"U posljednjih četiri ili pet dana došlo je do više eksponencijalnog porasta infekcija", rekao je on, navodeći da po prvim podacima izgleda da nova varijanta izaziva porast broja slučajeva.

Vlasti širom svijeta alarmirano su reagovale danas na novu varijantu virusa korona, prvi put otkrivenu u Južnoj Africi.

Janez Janša, premijer Slovenije koja predsjedava Savjetom EU, potvrdio je danas da je u toku koordinirana akcija u Evropskoj uniji kako bi se onemogućio veći unos nove, vjerovatno opasnije varijante virusa korona iz Južne Afrike.

Južnoafricki institut za zarazne bolesti NICD objavio je u četvrtak da su u Južnoj Africi otkrivena prva 22 slučaja zaraze novom verzijom virusa B.1.1.529, a ista varijanta je potvrdena i u Bocvani i Hongkongu.

Prema prvim ocjenama, ova verzija, koja već ima 32 mutacije, može se širiti brže od prethodnih.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da još proučava koliko je ova varijanta virusa opasna i da li je treba uvrstiti na listu novih varijanti virusa korona koje izazivaju zabrinutost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije