Svijet

Žena tvrdi da je ovo preciznija slika Medlin Meken: "Danas bi ovako izgledala"

Žena tvrdi da je ovo preciznija slika Medlin Meken: "Danas bi ovako izgledala"
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Žena tvrdi da je ovo preciznija slika Medlin Meken: "Danas bi ovako izgledala"
N.N.

Žena koja tvrdi da je odlična u prepoznavanju lica ljudi, napravila je crtež za koji misli da je najprecizniji prikaz onoga kako bi Medlin Meken izgledala danas.

Simon Malik (41), koja kaže da ima "dar" za prepoznavanje lica ljudi, vjeruje da je crtež koji je uradila tačniji od kompjuterski generisanih e-fitova (tehnika elektronske identifikacije lica).

Malik je podijelila crtež kako bi pomogla da se pronađe Medlin, koja je nestala tokom odmora u Portugalu sa porodicom 2007. godine.

Malik kaže da njen "dar" kao "super prepoznavača" znači da može precizno da opiše kako će neko ostariti i vjeruje da bi sada 18-godišnja Medlin imala "šire čelo".

"Znam da je ovo njeno lice, ovo je njen nos. Mislim da bi bilo lako naći je da je živa, a nadamo se da jeste. Mislim da ljudima samo treba neki vodič, da je ovo možda njeno lice za kojim tragamo", rekla je Malik.

Malik je rekla da je bila inspirisana da napravi crtež nakon što je proučavala kompjuterski generisanu sliku Madlin koju su napravili profesori sa Univerziteta Bredford.

"Medlin ima visoko i široko čelo, to jasno vidim, mislim da bi se ljudi koji gledaju na njenu sliku kao dijete složili sa tim. Međutim, u kompjuterskoj slici imala je usko čelo", rekla je ona.

Malik veruje da je to bio slučaj zato što je na originalnoj slici, koja je korišćena za kreiranje ove slike za 2020, imala šiške, prenosi Ladbible.

"Dakle, šiške su zaklanjale njeno čelo i njene prave crte lica, koje kompjuter nije mogao da prepozna ili prevaziđe", rekla je ona.

Ona se ne slaže da bi Medlin danas imala usko čelo i mali nos.

"Djeca su obično poput majke ili oca, ili pomalo i jednog i drugog, ali ni njena majka ni otac nemaju širok nos. Odlučila sam da malo više kopam i otkrila sam veoma zanimljivu činjenicu: neko sa upravo tim nosom u njenoj porodici. To je Filomena Meken, koja je sestra Džerija Mekena, tako da bi to bila Medlinina tetka, sa tatine strane", objasnila je Malik.

Majk Nevil (54), penzionisani detektiv Skotland Jarda, rekao je da je njen crtež vrijedan za potragu koja je i dalje u toku.

"Simon super prepoznaje lica. Ovo je vrijedan dodatak ukoliko je Medlin Meken i dalje živa. Mislim da će crtež održati interesovanje javnosti i možda nam dati drugačiju perspektivu onoga kako bi možda izgledala danas", rekao je Nevil.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije