Svijet

Život u karantinu na italijanski način: Fleksibilni smo

Život u karantinu na italijanski način: Fleksibilni smo
Foto: Tanjug/AP | Život u karantinu na italijanski način: Fleksibilni smo

Stanovnici gradića Kasalpusterlengo u sjevernoj Italiji polako se navikavaju na mjere izolacije nakon pojave virusa korona na njihovom području, piše AFP, a prenosi The Local.

Ovo je prva linija obrane protiv virusa koji se nezaustavljivo širi lombardijskom ravnicom.

Dvije ceste koje vode prema gradiću blokirala je policija. Na kružnom toku policajac bez maske automatski prekriva lice šalom kad prilazi vozačima. Iza ove tačke nalazi se "crvena zona" koja je proglašena centrum zaraze.

Italija je postala prva evropska država koja je poduzela drastične mjere izolacije dok pokušava zarazu virusom COVID-19 staviti pod kontrolu.

U teoriji, sav je saobraćaj zabranjen u "crvenoj zoni", uz izuzetke policijskih vozila, medicinskog osoblja i kamiona koji prevoze osnovne potrepštine.

Takođe, niko iz grada ne smije niti izaći, iako su reporteri AFP-a vidjeli nekoliko vozila i biciklista kojima je bilo dozvoljeno proći kroz kordon.

"Oni ne stanuju ovdje nego su samo u prolazu", objašnjava jedan vojnik i priznaje da su pravila ulaska i izlaska još uvijek ponešto fleksibilna dok mjere karantin u potpunosti ne zažive.

Međutim, mnogi su se automobili i kamioni morali okrenuti što je izazvalo bijesne reakcije.

"Pa gdje da idem? Šta da radim?, pitao je jedan i dok se okretao i ljtito dodao: "Ovo je zemlja idiota!"

Bez obzira na njegovu ljutnju, vojnik je objasnio:  "Lokalno stanovništvo uglavnom dobro sarađuje."

U Italiji je od petka zabilježeno šest smrtnih slučajeva kao posljedica virusa korona, a zaraženo je više od 200 ljudi.

U regiji Lombardiji, čiji je glavni grad Milano, vlasti su zatvorile škole na sedam dana, kao i otkazale sva sportska i kulturna događanja.

Ali, na rubovima crvene zone, barem zasad, strah je obuzdan.

"Da se sad svi uspaničimo, šta bi se dogodilo?", pita Đanluka Bragalini koji radi za kompaniju koja distribuira pitku vodu i upravo se, zajedno s desetak kolega, sprema ući u "crvenu zonu".

"Mi moramo osigurati da sve javne usluge i dalje funkcioniraju. Možete li zamisliti što bi se dogodilo da iznenada nestane pitke vode?", kaže on.

U međuvremenu, neki drugi brinu se i za četvoronožne stanovnike pod karantinom. Anđela Greki iz lokalne organizacije za zaštitu životinja stigla je kako bi nahranila 80-ak mačaka u Somaliji, još jednom gradu u "crvenoj zoni".

Priznaje da je u ovakvoj situaciji pomalo neobično brinuti o mačkama, no one će uskoro ostati bez hrane.

"Nadala sam se da ću uspjeti donijeti hranu prije nego za ulazak u grad budem trebala dopuštenje lokalnih vlasti", kaže Anđela.

Nekoliko kilometara dalje, još jedan kružni tok i još jedna provjera. I opet, atmosfera je mirna, no neki prizori pomalo uznemiruju, poput onog jurećeg ambulantnog vozila čiji je vozač od glave do pete pokriven zaštitnim odijelom, a na licu ima masku.

Stefano Madalja, 32-godišnji stolar, stiže pješke do kružnog toka zajedno sa suprugom i bebom u kolicima.

"Držimo se podalje od drugih ljudi, poduzimamo mjere opreza", kaže Medalja iz Bertonika, još jednog grada pod karantinom.

"Ovdje je mirno, nema panike. Ali to je čudna, apsurdna situacija, kaže i dodaje kako se boji za porodični biznis u Somagliji. Došao sam pitati policiju je li moguće ići iz jednog u drugi grad unutar 'crvene zone'", kaže on.

Odgovor koji je dobio je pomalo nejasan. Pravila prema kojime neka vozila smiju ući u mjesto, a druga ne, nisu do kraja jasna.

"Sve dok ste na glavnoj cesti, u redu je. Samo nemojte koristiti male cestice i puteve", objašnjava policajac.

Ali kako se uopšte može provjeriti ko gdje ide?

Policajac odgovara slijeganjem ramenima.

(Jutarnji list)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije