Svijet

Žrtva vršnjačkog nasilja htjela da raznese drugove tokom molitve?

Žrtva vršnjačkog nasilja htjela da raznese drugove tokom molitve?
Foto: Twittrer | Žrtva vršnjačkog nasilja htjela da raznese drugove tokom molitve?

MOSKVA - Najmanje 12 osoba, među kojima najviše učenika, povrijeđeno je u napadu koji se jutros dogodio nedaleko od Moskve u ženskom manastiru.

Za napad je osumnjičen Vladislav Struženkov (18), učenik pravoslavne gimnazije koja se nalazi u okviru manastira. Vladislav, koji je aktivirao bombu domaće izrade u pravoslavnoj gimnaziji u okviru Serpuhovskog ženskog manastira u Podmoskovlju, preminuo je od zadobijenih rana, prenosi RIA Novosti pozivajući se na izvor u Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

Vladislav je, kako prenose mediji, donio u školu ručno izrađeni eksploziv, a sumnja se da je želio da se osveti učenicima koji su ga maltretirali tokom školovanja.

Eksplozija se dogodila u 8.24, a inspektori sumnjaju da je Vladislav želio da pobije učenike tokom jutarnje molitve, ali da je slučajno ranije aktivirao bombu.

Prema navodima svjedoka, Vladislav je u eksploziji ostao bez noge, a policija dugo nije dozvoljavala ljekarima da mu priđu, jer su strahovali da kod sebe ima još eksploziva.

Nakon što je ustanovljeno da više nema opasnosti, ljekari su pritrčali učeniku i otpočeli reanimaciju. On je hitno prebačen u najbližu bolnicu u teškom stanju, međutim, povrede su bile suviše teške i on je nakon nekoliko sati podlegao.

Vladislav je navodno trpio vršnjačko nasilje i navodno je, sada kada je postao maturant, želio da se osveti školskim drugovima. Kod njega je pronađeno i hladno oružje.

S druge strane, neki ruski mediji prenose da je Vladislav navodno imao psihičke probleme. Mladić, koji je i sam učenik pravoslavne gimnazije, navodno je počeo da ima psihičke probleme nakon operacije štitne žlijezde. Mediji pišu da nije uzimao propisanu hormonsku terapiju, te da je uz podršku roditelja i po savjetu ljekara krenuo kod psihologa na razgovore, ali ga nije pregledao psihijatar.

Vladislav je, navodno, u posljednje vrijeme često imao suicidalne misli.

Napadi na školske ustanove u Rusiji u posljednje vrijeme nisu rijetkost. Podsjetimo, u septembru je do pucnjave došlo na Državnom univerzitetu u ruskom Permu. Tada je ubijeno osam ljudi, a šest ranjeno.

Ruski mediji identifikovali su napadača kao 18-godišnjeg Timura Bekmansurova. Mladić je prije napada navodno ostavio poruku u kojoj kaže da je uvijek razmišljao o smrti i koliko ljudi može pobiti te da je djelovao isključivo sam.

U maju ove godine je 19-godišnjak otvorio vatru u svojoj staroj školi u gradu Kazanju, ubivši devet osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije